Ref: Exmatricularea – o măsură coercitivă sau o încălcare a Constituției?

596 0

COMUNICAT DE PRESĂ

AVE critică decizia luată de deputații Comisiei pentru Învățământ din Parlament care au introdus, în proiectul legii învățământului, mai multe sancțiuni pentru elevi, inclusiv exmatricularea.

Exmatricularea privează elevii de la accesul și dreptul la educație, fiind neconstituțională. În loc să susținem îndreptarea, creșterea și dezvoltarea elevilor în școli, conceptul exmatriculării creează un sistem deficitar, prin intermediul căruia elevii sunt descurajați să participe la ore și să fie prezenți la școală.

AVE susține sancțiunile graduale, însă considerăm că aceste sancțiuni ar trebui să vină ca un mecanism de a ajuta elevul să își îndrepte comportamentul față de elevi, profesori, personalul didactic și nu spre a îngrădi participarea lui la procesul instructiv-educativ. Școala reprezintă un mediu armonios care are datoria să îi asigure elevului siguranță și o bună desfășurare a procesului educațional, exmatricularea vine ca o decepție pedagogică în acest context, mai ales în ipostaza ratei de abandon școlar crescute, din ultimii ani.

Mai mult, amendamentul votat în Comisia pentru Învățământ din Camera Deputaților aduce și conceptul de exmatriculare fără drept de reînscriere, care reprezintă un adevărat semnal de alarmă. Prin intermediul acestui concept, nu numai că elevul nu are posibilitatea de a învăța în cadrul unei unități de învățământ, dar îi este încălcat și dreptul la educație, fapt ce subliniază din nou neconstituționalitatea exmatriculării.

Astfel, exmatricularea nu reprezintă o metodă de creștere a calității educației, aceasta vine ca o amenințare asupra procesului instructiv-educativ, subliniind ideea de absenteism și abandon școlar în majoritatea cazurilor, elevii fiind privați de dreptul la educație, drept regăsit și în Constituția României. AVE nu susține comportamente de acest fel, elevilor trebuie să le fie oferită șansa de îndreptare, cu sprijin din partea cadrelor didactice, colegilor sau a persoanelor specializate, pe această cale solicitam ferm Comisiei pentru Învățământ din Camera Senatului să elimine acest articol al proiectului de lege.

Pentru mai multe detalii: 0741 937 825 – Ana Chima, președinte AVE

BIROUL DE PRESĂ AL ASOCIAȚIEI VÂLCENE A ELEVILOR

AVE este unica asociație independentă a elevilor din județul Vâlcea. Formată din elevi pentru elevi, aceasta asigură protejarea drepturilor acestora încă din anul 2018, oferindu-le sprijin în rezolvarea problemelor privind sistemul de învățământ românesc. Cu ajutorul presei juridice, al implicării membrilor săi și al colaborării cu celelalte asociații de elevi din România, AVE reuşeşte să obțină rezultate favorabile elevilor în ariile sale de acoperire, atât la nivel local, cât şi la nivel național. Printre demersurile asociației se numără procesul sesizat Curţii Constituționale a României (CCR) cu privire la OUG 50/2021 referitor la transportul gratuit al elevilor, obținerea materialelor de igienă în unităţile de învățământ din județ, acordarea burselor şcolare, numeroase discuții referitoare la educație cu autoritățile competente, rezolvarea problemelor întâmpinate de către elevii vâlceni în şcoli prin intermediul inițiativei „Linia de Urgență a Elevului”, dar şi proiectele cu un puternic impact, precum: „Opportunity Fair”, menit a introduce adolescenții în lumea voluntariatului şi a reprezentării, respectiv „ABC-ul Carierei”, venit în ajutorul tinerilor din întreaga țară pentru a-şi alege profesia potrivită.

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *