Nevoia de schimbare în domeniul energetic impune nevoie de informare          

247 0

          Schimbarea mixului cererii, a funcției consumului, constrângerile schimbării mixului de producție, inadaptabilitatea actualelor sisteme de transport și distribuție la variabilitatea producției și volatilitatea consumului și noile cerințe privind bidirecționalitatea fluxurilor, cerințele taxonomiei în societate, creșterea cerințelor de reziliență și securitate, concomitent cu asigurarea unui nivel de trai ridicat al cetățenilor impune obligativitatea creerii unui Nou Model al Sistemului Energetic, care să permită să trecem la fel de bine și următorii 50 de ani.

„În acest Nou Model al Sistemului Energetic Național, se impune introducerea unor noi forme de energie curată (energia geotermală) și dezvoltarea unora deja prezente în mixul energetic – energia regenerabilă, energia nucleară (mini și mari reactoare). Însă un element important este înțelegerea necesității unui vector al energiei, care să creeze un echilibru greu de gestionat între variabilitatea surselor și volatilitatea consumului, iar acest vector poate să fie hidrogenul.  Plasarea hidrogenului exclusiv ca și combustibil este insuficientă și pe alocuri chiar prohibit, rolul acestuia fiind mult peste cel al unui simplu combustibil” a declarat Dumitru Chisăliță, Președintele Asociației Energia Inteligentă.

Rețeaua energetică inteligentă a viitorului are nevoie de dezvoltarea unei automatizări a distribuției, care este fundația pe care este construită rețeaua inteligentă: echipamente, componente, dispozitive, alimentare cu energie electrică, retea de transmitere a fluxurilor de date care trebuie dimensionată în funcție de parametri tehnologici ai rețelei și volumul fluxurilor de date.               Piața de energie este într-o continuă schimbare, în care trebuie antrenate toate părțile, inclusiv consumatorii. În acest context răspunsul la o serie de întrebări sunt esențiale pentru așezarea viitoare a acesteia: Cum ne încălzim în viitor? Cum ne construim / renovăm locuința? Ce mașină ne alegem? Care este Prețul Corect la Energie?

Încercând să răspundem la toate aceste întrebări au fost lansate în data de 12 iunie 2023, într-un cadrul informal, cele mai noi volume semnate de Dumitru Chisăliță, Președintele Asociației Energia, aparute la Editura Universității Transilvania Brașov:

 

  • „Proiectarea sistemelor de distribuție inteligente și hydrogen ready”, a noua carte din colectia „Ghidul candidatului la examenele de autorizare in domeniul energiei”

Volumul își propune sa vina cu „probleme rezolvate”, pentru că dincolo de teorie, în acest volum se regăsesc lucrări practice de proiectare a unei rețele de distrubuție a unui sistem de măsurare, a unui sistem de reglare – măsurare, etc care folosește hidrogenul în diverse concentrații. Chiar dacă nu este element inedit, cartea cuprinde lecții care trebuie învățate astfel încât să nu eșuăm, de la terminologia specifică la nivel european, până la ceea ce înseamna cu adevarat o rețea inteligentă – un pas înainte enorm în ceea ce privește rețelistica.

  • „Piața energiei”, a treia carte din colecția „Adevărul despre energie”

Cartea sta la baza unei serii de cursuri pe care care Asociația energia Inteligentă le va organiza pe parcursul acestui an, cursuri prin care ne propunem să familiarizăm oameni de specialitate, reprezentanți mass-media sau publicul larg cu elemente de minim necesar legate de eficiența energetică, de la chestiuni banale de cum să alegi o casă, la lucruri mai complicate despre cum construiești sau sa renovezi o casă, cum să alegi mașina în funcție de tipul de combustibil, cum să folosești energia regenerabilă sau cum să interpretezi factura la energie sau să alegi cel mai potrivit furnizor.

Totodata, în cadrul evenimentului a avut loc decernarea diplomelor de absolvire a cursului „Situația din Europa și necesitatea urgentă de creștere a eficienței energetice, a resurselor regenerabile si a energiei curate pentru asigurarea necesarului energetic din comunități” de catre reprezentanții mass-media care au urmat programul Intelligent Energy Academy – Academia Consumatorului.

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *