Solicitare publică, în baza Legii 544/2001, privind accesul la informațiile publice, către Instituția Prefectului județului Vâlcea

485 0

Domnule Prefect,

Ziarul Curierul de Râmnic vă solicită, în vederea informării opiniei publice din județul Vâlcea, informații despre așezămintele publice și private, care desfățoară activități de îngrijire a oamenilor în vârstă, în județul nostru.

Vă facem precizarea că, în afară de Centrul din Ostroveni, care își desfășoară activitatea transparent, sub autoritatea Primăriei Râmnicu Vâlcea, pe care l-am vizitat recent și unde realitatea ne obligă să recunoaștem grija și atenția față de cei internați, nici un alt centru vizitat, de profil, nu a manifestat deschidere față de ziariștii, care au încercat să constate realitatea și modul de lucru al celor care le conduc.

Pentru că dorim să anunțăm opinia publică și să furnizăm cititorilor noștri informații corecte și precise, vă rugăm să ne comunicați următoarele:

-Câte aziluri de bătrâni funcționează în județul Vâlcea, care este forma lor de proprietate, de stat sau private, adresele lor  și cine sunt conducătorii acestora. 

-Care sunt instituțiile care autorizează și controlează, periodic, aceste instituții și rezultatele controalelor din ultimii 5 ani, inclusiv măsurile aplicate și modul de rezolvare al acestora, în ultimii 2 ani.

-Care sunt sumele cheltuite de stat cu îngrijirea bolnavilor, pe fiecare centru, în parte, lunar și, în cazul sumelor suplimentare, anual. De asemenea, sumele plătite de aparținători, pentru fiecare bolnav aflat in aceste centre, dacă este cazul.

-Numele asociațiilor și fundațiilor implicate în procesul de îngrijire al seniorilor aflați în aceste centre și sumele primite, de acestea, din bugetul public, în ultimii 5 ani

Care sunt furnizorii agreați, firme, asociații, fundații, persoane fizice, pentru alimente, medicamente și consumabile, din centrele de stat și private ( dacă există această obligativitate )

-Care este limita de competență, conform Legii și Constituției României, pentru organele de control

-A fost sau nu a fost închis Centrul de bătrâni Casanova și care sunt deciziile luate, în acest caz, mediatizat la nivel local și național? 

Vă mulțumim.

Silviu Popescu

Director fondator

Râmnicu Vâlcea, 13 iulie 2023

 

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *