Uniunea Artiștilor Plastici din România vine cu noi propuneri de evenimente vizuale care se vor desfășura în săptămâna 11 – 17 septembrie 2023

450 0

Comunicat de Presă

Luni 11 septembrie, la ora 18, la Galeria de Artă „Victoria” din Iași (Str. Piața Unirii, nr.12), va fi vernisată expoziția „Pasaje de Peisaje”, cu lucrări semnate de artistul Răzvan Simon. “Proiectul surprinde esența naturii prin descompunerea în fragmentele sale fundamentale și reconstruirea lor în narațiuni vizuale.”

 

Tot pe 11 septembrie, dar la Muzeul Memorial „Nicolae Grigorescu” din Câmpina (bd.Carol I, nr.108) se deschide expoziția „Amintiri și anotimpuri” a Cameliei Profirescu. Lucrările vor putea fi admirate până pe 8 octombrie.

 

Tot două evenimente vor avea loc Marți 12 septembrie:

 

Galeria de Artă „Th. Pallady” din Iași (Str. Alexandru Lăpușneanu nr. 7-9,) găzduiește până pe 20 septembrie 2023 expoziția colectivă de artă vizuală „3 for Art” semnată de artistele Otilia CHIRIAC, Angelica Mirela PAGU și Rodica POSTOLACHE. La vernisajul de la ora 18 va prezenta Lect. Univ. Dr. Horia CHIRIAC. 

 

„Botanical dreams” este titlul expoziției care va fi vernisată la ora 18, la Galeria Alfa din Arad (B-Dul. Revoluţiei, nr. 90). Expun artistele Linda Barkasz și Maria Furnea.

 

Joi 14 septembrie, Filiala Târgu Jiu a Uniunii Artiștilor Plastici din România, în parteneriat cu Centrul de Cercetare Documentare și Promovare “Constantin Brâncuși”, organizează la ora 17.00, la Galeriile de Artă „Constantin Brâncuși „din Târgu Jiu, (strada Traian nr. 27, parter), vernisajul expoziției de pictură “GLISSANDO”, a artistului Sorin Dumitrescu Mihăești, membru al Filialei Pitești a UAP din România. Cuvânt de deschidere – Conf.univ.dr. Vasile Fuiorea. Curator – Mariana Frătița. Expoziția este deschisă publicului până pe 30 septembrie 2023.

 

Vineri 15 septembrie, Palatul Baroc din Timișoara (Piața Unirii, nr.1) va găzdui de la ora 18, Gala Premiilor Uniunii Artiștilor Plastici din România – cel mai important eveniment din viața organizației reprezentative a artelor vizuale românești. Vor fi premiați peste 20 de artiști care astfel vor avea în biografie un premiu deosebit de important și foarte râvnit – Premiul Uniunii Artiștilor Plastici din România. De asemenea 12 personalități și instituții de presă importante vor primi Titlul de ”Prieten al Artelor”. 

 

Tot pe 15 septembrie 2023, va avea loc la ora 17, vernisajul expoziției “Geneza Materiei” a artistei Georgiana Stănescu. Evenimentul va fi găzduit de Galeria Nouă, parter, din cadrul Galeriilor Frunzetti, din Bacău (str. Nicolae Bălcescu, nr.12). Va prezenta Carmen Poenaru – președinta Filialei UAPR Bacău și criticul de artă Iulian Bucur.

 

Galeria Galateea Contemporary Art din București (Calea Victoriei, nr. 132) vă invită la ora 17,30 să participați la workshop-ul interactiv „Limite în/călcate și drumul către întregirea sinelui” susținut de psiholog dr. Daniela Petruța Coman. Manifestarea are loc în cadrul expoziției ”Limite în/călcate” a artistelor Andrea Éva Szőcs (HU) și Georgiana Cozma (Ro). Curator: Ana Negoiță „Tema workshopului își propune să aducă la suprafață o perspectivă care ne face să descoperim că fiecare luptă din viața noastră este o lecție importantă de învățat, iar în efortul nostru de a deveni oameni întregi, conștientizarea reprezintă de fiecare dată primul pas.Artele expresive deschid calea persoanei către propriul inconștient și tot prin artă se exprimă părți ale psihismului, fațete necunoscute anterior care aduc astfel la lumină informații noi și conștientizări.”

 

Artiștii români și străini care trăiesc, lucrează sau studiază în România, aflați în orice etapă a carierei artistice, inclusiv românii din diaspora sunt invitați să participe la prima ediție a „Premiului Art Movements Foundation pentru desen contemporan”, apel deschis până la data de 15 septembrie 2023. Din juriul fac parte personalități precum: Petru Lucaci, Ion Grigorescu, Raluca Ilaria Demetrescu, Aurelia Mocanu, Alexandru Rus și Radu Pandele. Aplicațiile se acceptă exclusiv online pe www.artmovements.ro, până la data de 15 septembrie 2023, ora 23:59. 

 

Sâmbătă 16 septembrie, la ora 17, Muzeul Banatului Montan în colaborare cu Filiala Reşiţa a Uniunii Artiştilor Plastici din România şi Primăria Reşiţa vă invită să luaţi parte la vernisajul expoziţiei colective „50 DE ANI DE ARTĂ PLASTICĂ REŞIŢEANĂ”. Mișcarea artistică profesionistă de la Reșița își are începuturile în anii 70 ai veacului trecut, când aici au fost repartizați o serie de absolvenți ai institutelor de artă de la Cluj, București și Iași. În 1976 se înființează prima galerie de artă sub numele de Paleta. În 1980, în cel mai tânăr cartier al orașului se pun bazele galeriei Agora în spațiul în care ființează și astăzi. La Reșița își desfășoară activitatea o generație de artiști tineri, care activează și ca membri ai Filialei UAP Reșița, dar și ca profesori în cadrul Liceului de Arte „Sabin Păuța”.

 

Parteneri media ai Uniunii Artiștilor Plastici din România: Radio România Cultural, Agerpres, Amos News, CooltNeamț, Zile și Nopți, Revista Arta, Modernism.ro, Top Business, Piața de Artă. 

Articole asemănătoare

Mărțișoare de artă

Postat de - 24 februarie, 2020 0
FacebookTwitterÎncepând cu data de 25.02.2020 Şcoala Populară de Arte şi Meserii Râmnicu Vâlcea deschide ,,Târgul de mărţişoare „. Se pot…

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *