Noaptea cercetătorilor 2023
Evenimente care promovează aplicațiile cercetării pentru sănătate, în 20 de locații din țară
A treia ediție a Târgului Științescu la Vâlcea, eveniment din seria Nopții Cercetătorilor Europeni
Noaptea Cercetătorilor – Târgul de ştiință şi tehnologie implementat prin proiectul ReCoNnect – Research for Health vine vineri, 29 septembrie, la Râmnicu Vâlcea și oferă vâlcenilor pasionați de știință ocazia să se conecteze.
Fundația Comunitară Vâlcea și Fondul Științescu invită participanții în 29 septembrie, începând cu ora 16.00, la River Plaza Mall să asiste la peste 20 de activităţi STEAM interactive pregătite de mentorii proiectelor Ştiinţescu Vâlcea 1.0 și 2.0 și de partenerii din proiectele Code Kids sau echipele de robotică și LEGO din județ.
Cei mici și mari au ocazia să vadă la etajul 1 al River Plaza Mall experimente speciale care să îi introducă în lumea roboticii (plăcuțe Arduino, roboței LEGO, ozoboți), a chimiei (vulcani, eprubete colorate, observații la microscop), a fizicii (jocuri magnetice, circuite electrice, rachete propulsate cu paiul de suc), a botanicii și zoologiei, a astronomiei și meteorologiei, a artei digitale, imprimante 3D sau Robotic Process Automation (RPA). Vom avea alături parteneri şi prieteni pasionaţi de ştiinţă şi tehnologie, cu prezentări din domeniul medicinei, securității cibernetice și robotică industrială.
În weekendul 29-30 septembrie, copiii și adulții din întreaga țară sunt invitați să descopere lumea extraordinară a științei prin sute de activități destinate minților curioase de toate vârstele, într-un eveniment din seria Nopții Cercetătorilor Europeni.
Evenimentul, desfășurat în acest an sub tema „ReCoNnect – Research for Health”, aduce zona de cercetare de excelență din România în fața publicului larg și se concentrează pe modul în care știința poate contribui prin dezvoltarea de soluții pentru sănătatea oamenilor și a mediului înconjurător.
Organizatorii din toate localitățile au pregătit zone de jocuri, concursuri cu premii, experimente, dezbateri sau conferințe pe teme de interes în cercetare. Cele mai mari institute de cercetare și unele dintre cele mai importante instituții de învățământ superior din România și-au unit eforturile pentru a oferi o experiență spectaculoasă publicului.
Noaptea Cercetătorilor Europeni se desfășoară anual în peste 300 de orașe europene, iar în România, anul acesta, se va desfășura în consorțiul ReCoNnect în următoarele locații:
Pe 29 septembrie:
- Baia Mare, Muzeul Județean de Mineralogie „Victor Gorduza” și Muzeul de Științe Astronomice
- Bistrița, Spitalul Clinic Județean de Urgență Bistrița și extensia Bistrița a Universității de Medicina, Farmacie, Științe și Tehnologie “George Emil Palade” Târgu Mureș
- Brăila, Facultatea de Inginerie și Agronomie
- București, Parcul Liniei, Muzeul Național de Istorie Naturală Grigore Antipa, Muzeul Geologic Național
- Buzău,EUROCAMPUS
- Carei,Castelul Károlyi
- Galați, Campusul Științei
- Pitești, Centrul Regional de Cercetare Dezvoltare pentru Materiale, Procese și Produse Inovative
- Râmnicu Vâlcea, River Plaza Mall
- Rupea, Geoparcul Aspirant UNESCO Carpaterra, Cetatea Rupea
- Sântămăria Orlea, Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului, Centrul comunitar Sânpetru
- Suceava, platoul din fața Universității Suceava
Pe 30 septembrie:
- Berca, Geoparcul Internațional UNESCO Ținutul Buzăului, Târgul comunal Berca
- Cluj Napoca,Casino Centrul de Cultură Urbană din Parcul Central
- Solca, Liceul Tehnologic ”Tomsa Vodă”
- Horezu, Geoparcul Aspirant UNESCO Oltenia de sub Munte, Liceul „Constantin Brâncoveanu”
- Măgurele,Piața Centrală
- Siret, platoul din fața Colegiului Tehnic „Lațcu Vodă”
- Târgu Neamț,Amfiteatrul de la Cetatea Neamț
- Timișoara,Observatorul Seismologic Timișoara
Transmisiunea live de la evenimentele din cele 20 de locații va putea fi urmărită pe Facebook și Youtube (pe canalul Comunitatea Educație pentru Știință).
ReCoNnect – Research for Health este organizat într-un consorțiu din care fac parte Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară – Horia Hulubei, Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Laserilor, Plasmei și Radiației, Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Materialelor, Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului, Institutul de Științe Spațiale, Institutul de Fizică Atomică, Universitatea din București, Universitatea Babeș Bolyai din Cluj, Universitatea ”Ștefan cel Mare” din Suceava și Universitatea ”Dunărea de Jos” din Galați.
Noaptea Cercetătorilor se desfășoară la nivel național, pentru al doilea an la rând, sub patronajul Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării. Consorțiul ReCoNnect organizează în fiecare an o serie de evenimente dedicate promovării științei și educației pentru știință, printre care:
- Concursul Național de Știință ReCoNnect
- Noaptea Cercetătorilor Europeni
- Școala de Vară de Știință și Tehnologie de la Măgurele
- Școala Altfel ReCoNnect
- Conferința Națională a Comunității Educație pentru Știință
Fondul Ştiinţescu este o mişcare naţională de reenergizare a educaţiei STEAM care-i încurajează pe cei pasionaţi să le arate copiilor – prin experimentare, activităţi practice şi joc – acea latură a disciplinelor ştiinţifice care cu greu poate fi descrisă în manuale. Ştiinţescu, a cărui menire este să-i ajute pe copii să descopere sensul ultim al ştiinţelor, le oferă mentorilor – profesori, elevi, studenţi, profesionişti din toate domeniile – finanţări, resurse, îndrumare şi sprijin.
Programul este implementat la nivel local de Fundația Comunitară Vâlcea, susţinut de Federația Fundațiile Comunitare din România – FFCR, finanțat de Romanian-American Foundation cu sprijinul donatorilor Vâlcea Forest Run, Wine&Dine și Omniconvertește 2023 și al sponsorilor locali: CEZ, SuperMercato, Medisim Plus, Klass Coating Systems, PSS Prosoft Solutions, Nurvil, Emigab, Forvia Faurecia, Omniconvert, Banca Transilvania, Farmacia George, Europan Prod SA, Magazine Diana, Alina Cernătescu Fashion, Arbusto Coffee Roasters, Unisem, Albastru și Origini, Cominco Oltenia, CMI Morar Adelina, Aqua Park TISA Spa Resort, Panvil Exim, Info Group, AutoRo.
Pentru mai multe informații – Fondul Științescu Vâlcea:
Gabriela Solomon – manager proiect Științescu Vâlcea
0745.49.93.71
stiintescu@fundatiacomunitaravalcea.ro
Pentru mai multe informații – ReCoNnect – Research for Health:
Anamaria Nicola – responsabil comunicare
0722.69.79.66
Dragoș Tătaru – cercetător INFP
0720.03.14.36