În sprijinul producătorilor români – Legea Punctelor Gastronomice a fost promulgată

362 0

În data de 18.12.2023, inițiativa deputatului Cristian Buican privind înființarea Punctelor Gastronomice Locale, votată în unanimitate de către Camera Deputaților, cameră decizională, a fost promulgată prin Decretul nr. 1692/2023 de către Președintele României. Devenind astfel Legea nr.412/2023 pentru înființarea şi funcționarea Punctelor Gastronomice Locale.

Reamintim faptul că noua legea are ca scop să valorifice produsele autohtone din zonele rurale, de a oferi noi oportunități  producătorilor care vor avea posibilitatea de a-și vinde – și preparate de către ei înșiși – produsele proprii. Astfel, prin noua lege se va încuraja înființarea Punctelor Gastronomice  în incinta gospodăriilor producătorilor din mediul rural, precum și în incinta altor facilitați ale acestor producători, ferme, stâne etc. În toate aceste facilitați, inclusiv în gospodăria proprie, se vor putea pregăti pentru turiști preparate gastronomice din materii prime naturale.

Conform prevederilor legale,  un  Punct Gastronomic poate fi înființat atât de persoane fizice, cât și de persoane juridice, cu respectarea tuturor prevederilor legale în vigoare referitoare la înregistrarea sanitară veterinară și la siguranța alimentelor pentru această categorie de unitate.

De asemenea, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin intermediul unităților subordonate la nivel național, județean și local, cum e cazul Agenției Naționale a Zonei Montane, are posibilitatea de a organiza cursuri gratuite de formare profesională pentru persoanele fizice sau juridice care sunt interesate să înființeze un Punct Gastronomic, în limitele competențelor stabilite de legislație.

Partidul Național Liberal susține  promovarea produselor alimentare românești, prin acțiunea de a conserva autenticitatea și calitatea acestora. Legea privind înființarea Punctelor Gastronomice Locale este o dovadă de asumare a  acestei angajări și un pas important în acțiunea de a promova produsele tradiționale.

Deputat Cristian Buican

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *