Ieri s-a încheiat cel mai bogat șir de sărbători. A început la finalul lunii noiembrie cu sărbătoarea sfântului Andrei, ocrotitorul României, a continuat cu Ziua națională a țării, cu generosul sfânt Nicolae, cu Nașterea Domnului și cu neobositul Moș Crăciun, cu Anul Nou, cu sfântul Vasile, cu Boboteaza și cu sfântul Ion. A fost o perioadă a bunătății și a revederii cu cei dragi. A tradițiilor de iarnă, atât de diferite și de asemănătoare în același timp, la noi, românii de dincolo și de dincoace de Carpați, de la est și de la vest, de la nord și de la sud. Niciodată, pe parcursul unui an de zile, nu este o perioadă atât de bogată în întâlniri cu cei mai apropiați, dar și cu alți oameni, mai mulți decât de obicei.
Eu m-am revăzut cu întreaga mea familie, cu prietenii din copilărie și din adolescență, cu foștii colegi de serviciu și cu foarte mulți oameni, în tot felul de împrejurări. La cumpărături, la petrecerile din centrul orașului, la cheful de Revelion și la vizitele onomastice pe care le-am făcut. Sunt, în general, un om comunicativ. Activitatea de deputat în Parlamentul României nu se poate face fără a avea plăcerea reală de a te întâlni cu oamenii, de a-i asculta și de a le da încredere că există o soluție pentru fiecare problemă pe care o au sau o văd în jurul lor. O spun pentru că am aflat zilele acestea, mai mult decât în trecut, că lumea și-a luat cu sine neliniștea de peste an și a purtat-o cu discreție la întâlnirile de sărbători.
Nu știu dacă este bine sau dacă este rău. Traversăm o perioadă cu tot felul de evenimente. Cele mai îngrijorătoare sunt cele din plan internațional. Războaiele, în primul rând. Le urmează cele europene, poate cel mai mare izvor de întrebări rămase fără răspuns. Și, în mijlocul acestora, România, cu puterea sa de a rezista, de a se apăra și de a evolua. Urmează o serie de alegeri în acest an care va oferi multe momente de dezbatere a rolului pe care îl au românii în confruntările economice și militare ale vremurilor pe care le trăim. Alegerile europene. Alegerile locale. Alegerile parlamentare și alegerile prezidențiale. Până la vară vom avea noi parlamentari europeni. Toamna ne va aduce noi primari, președinți județeni și consilieri locali și județeni. Vom încheia anul 2024 cu un nou președinte și cu un nou parlament național. Urmează un șir fără precedent de evenimente electorale. De dezbateri publice foarte intense. Vom avea prilejul să ne punem toate întrebările posibile în politica locală, națională, europeană și internațională și să votăm în funcție de răspunsurile pe care le primim și de încrederea în oamenii care au gândit și au rostit răspunsurile despre care vorbesc. Începe campania electorală!