Prosumatorii vâlceni, în biroul meu de parlamentar

74 0
Spuneam într-un mesaj anterior că noutățile tehnologice și modernitatea, în complexitatea ei, pot pune presiune pe procesul legislativ din Parlamentul României. Zilele trecute i-am primit în biroul meu de parlamentar din Râmnicu Vâlcea pe reprezentanții unui grup de prosumatori vâlceni. Vedeți, până și cuvintele sunt recente și trebuie explicate ori de câte ori apar într-un text. Prosumator, adică cel care consumă și produce, în același timp, curent electric. A apărut, deci, o funcție nouă în circuitul economic de acum. Știu că sunteți familiarizați cu acest lucru pentru că vedeți cu ochii dumnevoastră pe acoperișurile caselor și în curțile multor gospodării instalații mai mici sau mai mari cu panouri fotovoltaice, care transformă lumina soarelui în energie electrică. Curentul electric, produs în acest fel, este introdus în rețeaua națională de transport, de unde prosumatorul își asigura propriul consum. Restul scăderii a ceea ce consumă el din ceea ce se produce, dacă este pozitiv, rămâne în rețea și este vândut mai departe, altor consumatori. Ceea ce, poate nu știți, este că, la finalul anului trecut, s-a votat în parlament o lege care reglementează acest proces și ea a fost retrimisă între timp de președintele României, cu câteva obiecții. Prosumatorii vâlceni au văzut o oportunitate în această revenire pe traseul legislativ și au venit la biroul meu de parlamentar pentru o discuție în acest sens.
Nu voi intra în amănuntele foarte tehnice ale acestei discuții. Pe scurt, prosumatorii își apără poziția câștigată prin curajul lor de a investi în acest domeniu și caută o cale pe care să-și aducă înapoi banii investiți. Dacă se poate, și cu ceva profit. Nimic nelalocul lui în această intenție. Nici statul nu este mai puțin interesat de procesul economic declanșat de prosumatori prin producția lor. Uniunea Europeană are și ea un cuvânt de spus, limitând destul de jos pe producătorul de acest tip. Și așa mai departe.
I-am ascultat cu mult interes pe prosumatorii vâlceni. Prosumatorii români construiesc cu multă migală o susținere națională pentru interesele lor. Ei știu că au devenit importanți la nivel național, egalând prin producția cumulată de curent electric, producția unui reactor nuclear, ceea ce este impresionant. În urmă cu câțiva ani, nimeni nu și-ar fi închipuit că este posibil așa ceva. Omenirea însăși nu pare a fi pregătită pentru asemenea situații generate de noile tehnologii și de spiritul de întreprinzător al unor oameni ambițioși. Acest tip de oameni a avut susținerea mea prin mai multe inițiative legislative pe care le-am semnat în trecut.
Urmăresc cu mare atenție revenirea legii prosumatorilor în Parlamentul României!

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *