Centrul de Informare EUROPE DIRECT Vâlcea, de 20 de ani un liant între locuitorii județului nostru și Uniunea Europeană

Centrul de Informare EUROPE DIRECT Vâlcea, un liant între locuitorii județului nostru și Uniunea Europeană

426 0

De 17 de ani, Centrul de Informare EUROPE DIRECT Vâlcea este un liant între locuitorii județului nostru și Uniunea Europeană

Pe 11 ianuarie, în conferința de presă “Parteneriate de comunicare”, desfășurată în sala de conferințe a Bibliotecii Județene „Antim Ivireanul”, cu tema  “20 de ani de informare europeană în Biblioteca Județeană”,  prin intermediul celor două coordonatoare inimoase și implicate – Dana Rădulescu și Ioana Mazilu-Manolescu, cu ajutorul tinerilor voluntari, Centrul de Informare EUROPE DIRECT Vâlcea a adus în fața jurnaliștilor perspectiva europeană, broșura cu activitățile anului 2023 și agenda evenimentelor din 2024.

Și nu întâmplător, cele mai importante activități din acest an sunt legate de informarea tinerilor aflați la vîrsta majoratului despre drepturile și obligațiile unui cetățean european și despre importanța primului vot, printr-o campanie în licee, prin cursuri și reprezentanții de teatru forum.

“Va fi o campanie adresată elevilor de liceu din Horezu și Brezoi, din clasele terminale, dar, dacă primim solicitări, vom putea ajunge și în alte licee. Este nevoie de informare, tinerii noștri trebuie să știe de ce este important acest vot.”, a declarat Dana Rădulescu, președinta Centrului de Informare EUROPE DIRECT Vâlcea.

Unde suntem acum?

Într-un an electoral unic, cu alegeri europene în perioda 6-9 iunie, cu un rol proactiv în stimularea dezbaterilor și dialogului cu publicul, Centrul de Informare EUROPE DIRECT Vâlcea, primul de acest fel deschis în țara noastră (în anul 2007), este o fereastră către cunoașterea activităților Uniunii Europene și contribuția sa la dezvoltarea comunităților locale. Este punctul unui prim contact cu informația europeană echidistantă și fără implicații politice, pentru locuitorii județului Vâlcea.

Într-un efort hotărât de a aduce Uniunea Europeană mai aproape de locuitorii județului,  prin tinerii voluntari  implicați, EUROPE DIRECT Vâlcea își propune să crească nivelul de conștientizare privind politicile de interes public și facilitează accesul la cunoștințe esențiale pentru înțelegerea proceselor și deciziilor la nivel european, astfel încât locuitorii  județului nostru, atât din mediul ruban, cât mai ales din mediul rural, pot obține informații actualizate, adaptate la contextul local.

Centrele de Informare EUROPE DIRECT (EDIC)

Centrul de informare EUROPE DIRECT Vâlcea funcționează ca partener local pentru activitățile de comunicare ale Reprezentanței Comisiei Europene în România.  Centrele de Informare EUROPE DIRECT (EDIC) reflectă conexiunea la nivel local a Comisiei Europene, cu scopul de a-i informa pe locuitorii țărilor membre despre drepturile și obligațiile lor în calitate de cetățeni europeni.

La nivelul Uniunii Europene, există 435 de Centre de Informare EUROPE DIRECT. În România, rețeaua EDIC cuprinde 25 de centre distribuite în toate regiunile țării, ce dezvoltă anual programe de comunicare dedicate copiilor, tinerilor și celor interesați de politicile europene. De asemenea, centrele transmit instituțiilor Uniunii Europene feedback cu privire la cele mai frecvente solicitări ale cetățenilor.

La nivel european, Rețeaua EUROPE DIRECT include Centrul de Contact EUROPE DIRECT, Centrele de Informare EUROPE DIRECT, Centrele de Documentare Europeană și membrii Team Europe.

În România, cele 25 de Centre de Informare EUROPE DIRECT, cele 20 de Centre de Documentare Europeană și cei 25 de experți în politici europene din cadrul Team Europe reprezintă interfața Comisiei Europene la nivel local și au misiunea de a promova o cetățenie europeană informată și activă.

Informații utile: www.cicvalcea.ro

https://elections.europa.eu/ro/how-to-vote/

https://www.europarl.europa.eu/portal/ro

https://together.europarl.europa.eu/ro/

 

Mihaela Iliescu

  

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *