“La teatru vine lumea și capătă idei!”

75 0

Da! Lumea vine la Teatrul Anton Pann.Teatrul Râmnicului nostru. Semne bune la început de an cultural.

Așadar, sâmbătă, 3 februarie, cu o jumătate de oră înaintea începerii spectacolului, nu se mai găseau bilete. Ne dorim aceeași situație de fiecare dată. Cu chiu cu vai, am reușit să ajung în sala plină, ochi. Să însemne asta că interesul vâlcenilor ori, mai bine zis, aplecarea spre dramaturgie începe să se revigoreze?  Oameni de toate vârstele, dar surpriza plăcută a fost aceea că erau prezenți mulți tineri. Avem, deci, motive să sperăm că primele generații din mileniul abia început vor păstra în preocupările lor culturale și această oportunitate. Ne așteptăm la o intensificare a reprezentațiilor și la o binevenită apreciere a publicului vâlcean.

Cu mai bine de două veacuri și jumătate în urmă apăreau primele spectacole în limba română la Blaj și la Brașov, perioadă în care și în Țara Românească sunt menționate primele manifestări folclorice cu caracter teatral. Putem afirma că aplecarea românilor spre dramaturgie are îndelungi izvoare care au adăpat scriitori și poeți, deopotrivă, de-a lungul vremii. Iancu Văcărescu ne deschidea poarta teatrului cu dărnicia omului de cultură vizionar, dăruindu-ne, alături de scenă, și o impresionantă paletă de abordări dramaturgice. Ca într-un testament, literar de data aceasta, poetul ne atenționează părintește că “V-am dat teatru, vi-l păziți ca pe un lăcaș de muze…”așezând scena de spectacol între artă și terapie pentru că altfel cum ne-am putea explica shimbarea în bine a trăirilor noastre lăuntrice după vizionările pieselor de teatru.

Așteptăm o ofertă teatrală bogată în Râmnic, cu aplauze la scenă deschisă!

Marius Mărăcinescu, pentru Curierul de Râmnic

Articole asemănătoare

Octavian Goga

Postat de - 1 aprilie, 2021 0
FacebookTwitter“Cântec De va veni la tine vântul Purtând povestea mea amară Jelitul lui să nu te-nfrângă, Mustrarea lui să nu…

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *