Sâmbăta, 16 martie 2024 se va deschide la Galeria Foișor a Palatului Brâncovenesc de la Mogoșoaia, prima expoziție personală de pictură a artistei Irina Venera – „Grădinile Venerei„, un eveniment care va bucura publicul până pe 15 aprilie 2024.
Vernisajul, moderat de Sebastian Crăciun, va avea loc la ora 15. Prezintă criticul și istoricul de artă Dalina Bădescu, care este de asemenea și curatoarea expoziției.
Evenimentul propune privitorului o lectură a motivului clasic vegetal în particular și a naturii în general, de la micro la macro, trecând prin diferite stilistici și stări, de la experimente gestuale încărcate de spontaneitate, la construcții centrate pe analiză și pe detaliu. Fie că forma își păstrează parametrii recognoscibili sau se dizolvă în tușe ample, efervescența vieții rămâne tema principală a artistei.
Irina Venera dezvoltă aceste structuri pur mentale fără a mima natura deja instaurată, preferând să reia traseul Creației divine, cel în care inițial toate universurile erau simultan posibile. Reducerea posibilităților infinite de organizare a materiei primordiale la cele câteva prezențe pe pânze, nu reprezintă decât gestul fundamental artistic, scopul profund al pictorului, anume acela de a instaura realitate și a găsi sens în ea.
Așadar, „Grădinile Venerei” reprezintă o invitație de a lua parte la un alter-univers, unul la fel de autentic ca și cel în care trăim, dar în care viața încă frământă paradisiac, netulburată de animale sau de om!
Irina Venera Cojocariu licențiată a Facultății de Drept, Universitatea București, a început să picteze în anul 2018, în cadrul unor cursuri particulare de pictură. Ulterior, a absolvit sub îndrumarea prof.univ.dr. Cezar Atodiresei, Universitatea Națională de Arte, Facultatea de Arte Plastice, București, secția pictură (2019 – 2021). A participat la numeroase expoziții de grup atât în țară (Bienala Națională de artă ”Camil Ressu”, Galați – 2022; Salonul Național de artă plastică, ediția a XV a, Centrul Cultural Unesco, Slobozia Ionel Perlea – 2022; Salonul Național de Plastică Mică, Brăila – 2023, precum și variate expoziții de grup la Muzeul Țăranului Român, Palatul Cotroceni, Universitatea de Arhitectură în București; Cluj Napoca), cât și în străinătate (Galeria de artă BALCIC, Bulgaria – Balchik Quiet Nest – expoziție internațională, 2022; expoziția internațională “La sombra de Don Quijote” – iulie 2022, Ateneo Cientifico, Literario y artistic, Alicante, Spania, 2022; Bienala Internațională de artă ARCA DI NOE – SATURA Palazzo Stella Genova, Italia, 2022).
Organizatori: Centrul Cultural Palatele Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului și Asociația Pro Valores
Parteneri media: Radio România Cultural, Radio Trinitas, jurnalmm.ro, România pozitivă, Amos News, Agerpres, Modernism, onlinegallery.ro.