Evenimente arte vizuale 22 -28 mai 2023

485 0

Comunicat de Presă

Uniunea Artiștilor Plastici din România recomandă mai multe evenimente din perioada 22 – 28 mai.

Săptămâna începe cu două manifestări plastice de neratat. Luni 22 mai, la Galeriile Radio Cluj (str. Donat, nr. 160), va fi vernisată la ora 17, expoziția de pictură “PORȚILE NEUITĂRII-DRAGOSLAVELE MELE”, în care Margareta Catrinu ne propune o întoarcere în timp într-un loc de poveste, în frumoasa zonă de munte a Muscelului, locul unde au trăit bunicii și străbunicii artistei și unde timpul are un alt timp. Margareta Catrinu s-a născut la Beiuș. A absolvit in 1974 Institutul de Arte Plastice “Ion Andreescu” din Cluj-Napoca, ca șefa de promoție, apoi a devenit profesoară la Liceul de Artă din Cluj-Napoca. Adevaratul debut expozițional al Margaretei Catrinu a fost tot la Casa Radio din Cluj, în anul 1975. “PORȚILE NEUITĂRII-DRAGOSLAVELE MELE” vor dezvălui privitorului meleaguri vechi, pline de istorie, costume minunate și portrete ale unor oameni dragi, peisaje însorite, bucuria de a rememora locurile copilăriei.

Salonul de primăvară al Filialei Vrancea a Uniunii Artiștilor Plastici va fi vernisat la ora 18, la sala “Trepte de istorie”, din Piața Unirii din Focșani (Bd. Dimitrie Cantemir, nr.5). Pe simeze se află lucrări de: Gabriela Arghierescu Popa, Elena Bîrhală, Laura Elena Dumitru, Ștefan Dumitru, Emilia Filip, Ghiorghița Galan, Rodica Gherghinoiu Croitoru, Viorica Oana Kanany, Titi Leica, Valeriu Daniel Năstase, Liviu Nedelcu, Laurențiu Nistor, Laurențiu Păun, Costinel Cristian Radu, Elena Stoiciu, Gabriela Tudor, Monica Turcu și Monica Voicu. Curatori sunt: Liviu Nedelcu și Ștefan Dumitru.

Miercuri 24 mai, debutează la Cetatea Orgame/Argamum – Jurilovca, expoziția artistului plastic brașovean Adrian Timar, cu imagini create cu ajutorul inteligenței artificiale. “Dacă nu am trăit acum o mie de ani, sau poate nu-mi amintesc, mă rog de Inteligența Artificială să mă ducă înapoi, să pot să văd lucrurile așa cum erau cînd Istrul se întîlnea cu marea în dreptul cetății Orgame, îndreptînd cârdurile de pești către insula Bisericuță, mânate de umbre de vrăjitoare. Rugul eroului fumegând, oale sparte aruncate la zidul cetății și nisipul ce fac navele să stea pe loc, eșuate, la o leghe de țărm aduse în imagini aruncă, precum copii, înapoi. Imagini cu eroziunea falezei Dolojman, ruine pe insula Bisericuță, armuri din mormintele eroilor, trireme acostând la Dolojman, festinul vrăjitoarelor la Poarta Mare a cetății Orgame, borșul de pește ca pe vremuri, amfore, libații și incinerări, vase și ouă de Paști…oamenii din viitor vor trăi în trecut.” – Adrian Timar. Expoziția va putea fi vizitată în perioada 24 mai-24 octombrie 2023.

 

Pe 27 și 28 mai, la Palatul Brâncovenesc de la Mogoșoaia (str. Parcului, nr.1), în cadrul ediției a XII a Mogoșoaia ClasicFest – Culturile lumii, vor fi organizate mai multe manifestări din sfera artelor vizuale. Sâmbătă 27 mai, la ora 12,30, în Lapidarium, va fi vernisată expoziția pictorului Ammar Alnahhas. El s-a născut în Siria, acum mai bine de patru decenii, și, la Damasc, a absolvit sculptura. A venit în România, în 2006, și a descoperit culoarea și viața artistică românească. În scurt timp a devenit un apreciat și îndrăgit pictor, autor al unei opere originale, în care se îmbină armonios, cu o rezonanță universală, amintiri, evocări ale copilăriei, descoperiri și minuni, peisaje și impresii românești. A participat la numeroase simpozioane de pictură în România și în Tunisia, a realizat expoziții personale de succes și a devenit membru stagiar al Uniunii Artiștilor Plastici din România. La ora 13, la Ghețărie, va avea loc Festivitatea de premiere și gala laureaților ediției a patra a Concursului Internațional “Martha Bibescu”, o competiție la care UAP a fost parteneră, iar din juriu au făcut parte printre alții, pictorul Gheorghe Dican și pictorul Marius Barbone – ambii vicepreședinți al Uniunii Artiștilor Plastici din România. Vor expune cei 15 laureați, printre care și câștigătorii premiilor I la  cele două categorii de vârstă: Ana Maria Cosma și István Tusai. Ana Maria Cosma, autoarea lucrării „Apus sângeriu”, are 16 ani, este elevă a Colegiului de Arta “Carmen Sylva” din Ploiești, este discipolă a pictoriței Camelia Profirescu, iar până în prezent a obținut numeroase premii la concursuri naționale și internaționale, iar István Tusai – semnatarul lucrării „Draga bunica” – are 32 de ani, a absolvit Universitatea de Artă și Design din Cluj Napoca și s-a perfecționat în cadrul Academiei de artă din Florența.

Duminică 28 mai, la ora 12,30, va avea loc prezentarea Expoziției de pictură  a artistului Abraham Azarian și prelegerea susținută de Haik Azarian despre “Arta armeană – Influențe și asemănări în spațiul românesc”. Invitat – Vlad Bedros – decan al Facutății de Instoria și teoria artei din cadrul Universității de Arte București. La ora 14,30, pictorii acuareliști Mircea Corcodel și Vladimir Ivanovici vor realiza o demonstrație de pictură la patru mâină, urmând ca lucrarea rezultată să fie expusă cu ocazia ultimului eveniment al festivalului – spectacolul “100% Românesc”, de la ora 16,30.

 

Parteneri media ai Uniunii Artiștilor Plastici din România: Radio România Cultural, Agerpres, Amos News, CooltNeamț, Zile și Nopți, Revista Arta, Modernism.ro.

Articole asemănătoare

“Din lumea satului”

Postat de - 29 septembrie, 2021 0
FacebookTwitterÎn  duminica  însorită a zilei  de 19 Septembrie am fost invitați  la o nouă expoziție .  “DIN LUMEA SATULUI”  este…

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *