Ce ar putea uni omenirea?

9326 0

Omenirea este divizată pe multiple planuri, ce par aproape imposibil de reconciliat și armonizat. Dar visează cu ochii deschiși la o colaborare strânsă între toate națiunile lumii, în spiritul respectului reciproc și al toleranței. Din nefericire, asistăm la o fragmentare tot mai mare, împinsă până la limite de prejudecați și bariere de tot felul. Aceasta ne afectează personal și ne dă o stare de profundă neliniște cu privire la viitorul nostru și al celor dragi. De aici și firescul întrebării: „Ce ne-ar putea uni?”

Fundamentul. Una dintre cele mai cunoscute personalități ale antichității, Isus Cristos, a oferit soluția desăvârșită la problema unității. Fuzionarea armonioasă a tuturor structurilor sociale trebuie să se bazeze pe un fundament corect, care nu se modifică odată cu trecerea timpului: „iubirea de aproapele”. Sensul termenului „aproapele” folosit de Isus nu se restrânge doar la membrii familiei și prieteni, ci face referire la fiecare persoană din viața cuiva. Totodată, noțiunea de iubire transcende simplele emoții de afecțiune și implică o varietate de sentimente pozitive, precum empatia, compasiunea, blândețea și altele, însoțite de fapte corespunzătoare, ce le dovedesc autenticitatea.

Realitatea. Scrierile biblice și ale istoricilor îl înfățișează pe Isus în mijlocul mulțimilor, în postura de învățător și vindecător miraculos. Isus nu a făcut diferențe de clasă între persoanele ce veneau să îl asculte. Bogat sau sărac, bărbat sau femeie, toți erau invitați să stea în jurul său. El i-a susținut pe cei săraci și asupriți, cimentând astfel valoarea intrinsecă a vieții umane. Isus le cerea continuatorilor săi să îi urmeze exemplul. Aceștia trebuiau să își schimbe mentalitatea și să înțeleagă că pentru a crea o comunitate unită în mijlocul lor nu era loc de discriminare și inegalitate. Astfel, secolul I a privit cu uimire la comunitatea creștină nou-formată ca la ceva ce sfida realitatea. O comunitate de o mare diversitate, formată din iudei, romani, greci și alte naționalități, din sclavi și oameni liberi, din bărbați și femei, cu toții fiind uniți printr-o iubire aparte, ce se dovedea „o legătură perfectă a unității”. (Scrisoarea lui Pavel către Galateni, capitolul 3, versetul 14)

Taina. Înainte de a fi ucis, Isus petrece o ultimă seară în compania continuatorilor săi. Aceasta este faimoasa Cină cea de Taină care este descrisă, abordată și analizată în nenumărate scrieri literare și opere de artă. „Taina” acesteia constă în momentele în care Isus împarte cu continuatorii săi pâine nedospită și vin, drept simboluri ale unei relații noi, unice și indestructibile între el și aceștia.

Încă de actualitate? Este preceptul iubirii, susținut de Isus în urmă cu aproape 2000 de ani, un fundament suficient de solid ca să poată aduce unitate într-o lume a diversității și dezbinării? El a pus temelia unității mondiale, folosind iubirea altruistă drept liant. Dar importanța iubirii adevărate enunțate de Isus nu a rămas îngropată în negura timpului. Milioane de oameni își aduc aminte de învățăturile sale și le pun în practică și în prezent, contribuind la dezvoltarea unor comunități solide.

Cina Domnului. Isus Cristos le-a poruncit continuatorilor săi să comemoreze moartea sa, spunând: „Continuați să faceți lucrul acesta în amintirea mea”. (Evanghelia după Luca, capitolul 22, versetul 19) Celebrarea Cinei Domnului servește ca reamintire a ceea ce a realizat Isus pentru fiecare ființă umană. În 24 martie, seara ce corespunde zilei de 14 nisan din calendarul evreiesc, va fi rememorată semnificația vieții și morții sale de sacrificiu. Milioane de oameni din întreaga lume se vor întruni pentru a comemora moartea lui Isus într-o manieră solemnă și plină de respect. Detalii suplimentare și locația cea mai apropiată pot fi găsite pe site-ul jw.org, la pagina dedicată evenimentului.

Călimănești. Cei 32 de Martori ai lui Iehova din congregația Brezoi Cozia își așteaptă invitații la Comemorare, duminică 24 martie 2024, în localitatea Călimănești, la Green Hill Events (Expo Nord Oltenia), strada Calea lui Traian, nr. 1B, cu începere de la ora 19:00. În ultimele trei săptămâni, aceștia au oferit invitații la eveniment în două orașe și nouă comune din nordul județului Vâlcea. Comunitatea locală se așteaptă la o prezență de circa 100 de persoane.

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *