Două Doamne Remarcabile. Un editorial de Silviu Popescu

1147 0

În urmă cu două săptămâni, am avut privilegiul să vedem la Râmnicu Vâlcea, un spectacol al faimoasei actrițe Maia Morgenstern. Nu mai spun aici, cât de mult înseamnă această uriașă actriță, pentru scena românească și universală. A intrat deja în subconștientul colectiv. Morgenstern, înseamnă în germană „Luceafărul de dimineață”, iar Emilia-Maia-Ninel Morgenstern, numele complet al Maiei Morgenstern a devenit universal, după interpretatrea magistrală a Fecioarei Maria, în filmul lui Mel Gibbson, Patimile lui Hristos.

Spectacolul de la Râmnicu Vâlcea, în care marea actriță a rememorat pentru noi, momente din copilăria și adolescența familiei sale de evrei, mult încercată de vremuri și oameni, a fost unul excepțional. Practic, Maia s-a jucat pe sine, cu toate trimiterile, unele abia reținute, la timprile grele ale părinților și rudelor ei. O poveste fascinantă, care nu are cum să te miște, să te impresioneze și să nu te pună pe gânduri. Un one woman show tulburător, de revăzut, iarăși și iarăși.

Cu marea actriță a urcat pe scenă, surprinzător, pentru o scurtă prezentare și, apoi, mulțumiri și  Claudia Mihaela Banu, senator PNL de Vâlcea. Sigură pe ea, cu un discurs atent, prin cuvinte alese, lipsită de orice trac, care, poate exista, dar nu s-a văzut, doamna senator ne-a explicat cum a fost posibilă întâmplarea artistică, minunată, la care participam.

Aveam să aflăm că acest act de cultură excepțional este un cadou făcut doamnelor și domnișoarelor din PNL, dar și domnilor ( erau mulți în sală), cu ocazia zilei de 8 Martie.

A fost prima dată, în treizeci de ani de democrație, când am asistat la un gest atât de puternic emoțional, făcut de un politician. Mi se pare de lăudat, nu numai prin faptul că o mare actriță a fost rugată să vină la Râmnicu Vâlcea, să-și spună povestea vieții, dar să și facă un cadou, de suflet, altor femei, altor vieți, care au, la rândul lor, nevoia de un balsam artistic, pentru sufletele lor. Gestul doamnei senator Banu, care vine în completarea inițiativelor sale parlamentare, în sprijinul femeilor din Vâlcea, este unul care dânsei i se pare firesc. Nouă ni se pare, dimpotrivă, de o normalitate izbitoare, în lumea românească de azi, în Vâlcea noastră, unde jocurile de interese se concentrează pe alte direcții, care exclud, uneori, orice urmă de sensibilitate, delicatețe și dorința de a face lucruri bune.

Primul mandat al doamnei senator Banu, care se va încheia anul acesta, este unul pozitiv. Sper, pentru PNL, în primul rând pentru vâlceni, că doamna Banu va continua în politică, pentru că a dovedit, tuturor, că poate face multe, diferit, cu seriozitate și implicare. Eu admir stilul lipsit de emfază, uman și atent al doamnei Banu. Cred că vâlcenii au nevoie și merită o astfel de reprezentare, la București.

Articole asemănătoare

Vâlcenii nu stau în casă!

Postat de - 19 martie, 2020 0
FacebookTwitterRâmnicu Vâlcea este un oraș liniștit. După câteva zile de acalmie, vâlcenii au ieșit, din nou, pe stradă. Avertismentele oficiale…

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *