De ce este atât de important Eugen Neață ( I ) Un editorial de Silviu Popescu

1644 0

Să fie clar, nu îmi place PSD, dar votez cu Eugen Neață. Nu cred că am întâlnit, în viața mea, un meticulos mai mare decât acest domn deputat. Oricine a călcat pragul biroului său, de lângă librăria Virgil Ierunca, vede asta. Zic librăria Virgil Ierunca, pentru că eu am rămas pe stilul vechi, iar Ierunca a fost cel mai important ziarist vâlcean, din ultima sută de ani. Cine i-a călcat pragul biroului său de deputat, a rămas impresionat de ordinea deplină din birou, una nefirească, de computer sau, cum se spune mai nou, de Inteligență Artificială.

Spun asta în sens bun, pentru că atunci când m-am apucat să pun întrebări, deputatul Neață a deschis ușile dulapurilor și s-a dus, în câteva secunde, la dosarul, fila, chiar la ciorna unei interpelări sau a unei inițiative parlamentare, de care am întrebat. Eu, care am fost toată viața un dezordonat, am rămas bouche-bee, cu gura căscată. Puteam să jur că așa ceva nu există, ca girafa lui Sorescu.

Ei, bine, există, iar dacă nu mă credeți, repetați experiența mea, biroul său este unul deschis. Am înțeles, privind atent, de ce i-au ieșit lui Eugen Neață cam toate legile, pe care și le-a propus. E ordonat, a fost polițist, m-a corectat când am zis că a fost milițian, pentru că este absolvent al primei promoții de polițiști. Știe Sistemul, din interior. Are un doctorat, a evoluat enorm, ca persoană, ca prieten și ca om politic, în ultimii 10 ani.

Legea lui, una dintre multele, la care aveți acces, pe situl Camerei Deputaților, unde este autor sau coautor, dar noi îi spunem Legea Neață, a făcut fericiți sute, mii, poate chiar zeci de mii de oameni. A fost o mare bucurie, pentru toți aceștia, din zonele defavorizate, cu poluare, ca la Vâlcea, să poată ieși mai devreme cu un an, la pensie. Cred că s-a simțit important, eu m-aș fi comportat, la fel, dacă aveam privilegiul să fac un mare bine, tuturor acestor oameni, chinuiți, zic eu. Într-o zi, Legea Neață mă va ajuta și pe mine, sper.

Deputatul Neață a reușit mult mai multe, în viața lui, decât Legea Neață. A fost abil și inteligent și a selectat din miile de teme posibile, pe acelea care vizau, direct, persoana, oamenii simpli, nu Sistemul. Și a reușit.

Nu fac aici cultul deputatului pesedist, nici apologia faptelor lui bune. Știu, am văzut, am simțit că Eugen Neață a înțeles cum să se comporte politic, economic și în societate. Și este foarte modest. De asta spun, a evoluat mult și adaug că este foarte important, un bun public, pentru vâlceni. Pentru PSD, chiar și pentru Constantin Rădulescu. E un bun, unul bun, de pus în lumină și de mândrit cu el, pe care nu îl pui după rude, frați, băieți din gașcă sau parlamentari anonimi, care au doar meritul de a-ți fi prieteni. Îi recunoști forța, meritele. Asta dacă vrei să fii lider, nu șef de gașcă pesedistă.

Dacă vrei să crească și valoarea ta, care este, încă, în urcare.

( Va urma, Eugen Neață este și mai important decât credeți. )

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *