Un pas mic spre eradicarea sărăciei energetice extreme

344 0

 

REGISTRUL NAȚIONAL AL CASELOR FĂRĂ ENERGIE ELECTRICĂ

 

 

Pana la realizarea REGISTRULUI NAȚIONAL AL CASELOR FĂRĂ ENERGIE ELECTRICĂ (RNCFEE) se invoca lipsa informațiilor despre cetățenii care trăiesc ca în Evul Mediu, se invocau diverse bariere care blocau programele de eradicare a sărăciei energetice extreme, dar cel mai adesea timpul era lăsat să rezolve natural, scăderea numărului de case locuite permanent fără energie electrică

Electrificarea României începuta în anul 1950, a fost separată în anul 1955 în Marea și Mica Electrificare (electrificarea din zonele izolate). Marea electrificare a fost finalizată în anul 1970, în cinstea Congresului Partidului Comunist. Aici găsiți istoria eșecului Micii Electrificări a României (https://asociatiaenergiainteligenta.ro/zeci-de-mii-de-gospodarii-din-romania-stat-membru-ue-si-nato-fara-energie-electrica-in-sec-xxi/). După 74 de ani, Mica Electrificare nu este încă finalizată.

 

Conform art 47 din Constituția României : ”Statul este obligat (…) să asigure cetațenilor un nivel de trai decent”.      

 

Pentru cei 11.611 români care stau în întuneric, speranța respectării constituției României a pierit de mult. Aceasta și datorită faptului că majoritatea persoanelor adulte au vârsta curpinsă între 50 – 96 de ani, media fiind la limita speranței de viață din România. Îngrijorător este faptul că un număr de 4.777 de copii trăiesc în aceste case fără energie electrică.

87% din casele locuite fără energie electrică, nu au cadastru ceea ce face dificilă abordarea instituțională a rezolvării acestei probleme. Având în vedere că 64% din persoanele care locuiesc în case fără energie electrică au venituri estimate sub venitul minim per persoană și gospodărie în România, chiar și racordarea acestora la o rețea de distribuție, ulterior ar face dificilă plata energiei electrice consumată. Astfel, construcția de instalații de producere a energiei electrice fotovoltaice rezolvă problema pe termen scurt și lung a caselor fără energie electrică. RNCFEE arată că doar 25% din casele locuite fără energie electrică, sunt la o distanță, în linie dreaptă, mai mare de 2 km.

Îngrijorătoare este însă lipsa de interes, față de această problemă gravă, doar în 23% din cazuri există sau urmează să se realizeze planuri, strategii, proiecte etc. de electrificare a gospodariei în următorii 3 ani. O provocare reală este dificultatea accesului la aceste case, în 53% din cazuri accesul la imobilele fără energie electrică este dificil și în 10% nu există drumuri de acces.

Județele unde se găsesc cele mai multe case locuite permanent, fără energie electrică sunt Covasna, Satu Mare, Suceava și Bistrița Năsăud.

Analizând modul în care a evoluat situația imobilelor fără energie electrică locuite permanent, între anii 2017 și 2024, în județul Alba (singurul județ unde am avut date disponibile), putem să estimăm următoarele:

  • 45% din imobilele fără energie electrică au fost abandonate/părăsite/distruse în ultimii 7 ani,
  • 74% din persoane au murit/părăsit locuințele în ultimii 7 ani,
  • 16% din imobile neelectrificate au fost electricificate în ultimii 7 ani,
  • media de vârstă a locuitorulkor care stau în case neelectrificate a crescut de la 67 la 74 ani, în ultimii 7 ani,
  • analiza statistică arată că în mod natural între 3 – 10 ani toate casele fără energie electrică vor fi abandonate.

 

Alternativa rezolvării problemei caselor fără energie, așteptarea decesului oamenilor, este realizarea următoarelor acțiuni propuse de AEI:

  • Program de responsabilitate socială : Energie pentru Viață – Adoptă o Casă fără Energie Electrică de către toate firmele urmare a unor facilități fiscale.
  • Extinderea rețelelor de distribuție a energiei electrice fezabile – Impunerea acestei obligații operatorilor de distribuție în a 5 perioadă de reglementare.
  • Casa Verde pentru Sărăcie Energetică Extremă – Program derulat de Ministerul Mediului.

 

 

 

Dumitru Chisăliță

Președinte, Asociația Energia Inteligentă

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *