În 1985, organismele europene au hotărât să declare data de 9 mai – când a fost adoptată Declarația Schuman (9 mai 1950) care s-a aflat la originea Comunității Europene a Cărbunelui și Oțelului, din care s-a născut Uniunea Europeană de azi – Ziua Europei.
Este limpede că Uniunea Europeană include mai puține state decât Consiliul Europei, dar acestea au o mai puternică integrare, decât acelea din Consiliu. Mai important decât asemenea diferențe care decurg din organizările politice ale continentului este faptul că Europa are o tradiție culturală comună alcătuită, în primul rând, din moștenirea greco-romană și creștinism.
O moștenire care i-a dat Europei o unitate axiologică și o proiecție în viitor bazată pe respectul pentru om, pentru lege și pentru libertate.
Această moștenire este aceea pe care o întrupează și Uniunea Europeană și Consiliul Europei. Este o moștenire prin care fiecare dintre noi este liber să-și caute binele propriu în respect pentru binele celorlalți. Politic, Europa încă are de așteptat împliniri superioare. Cultural și uman ea este leagănul libertății, iubirii, înțelepciunii și al fiecăruia dintre noi.
Dintre toate aceste motive trebuie să spunem „La Mulți Ani” fiecăruia dintre purtătorii sufletului european!
Deputat Cristian Buican