Părinții și bunicii noștri: O comoară, nu o povară

3102 0

„Abuzul asupra vârstnicilor este o problemă atât în ​​țările în curs de dezvoltare, cât și în cele dezvoltate, fiind de obicei subraportată la nivel global. Doar în unele țări dezvoltate există date și estimări despre prevalența fenomenului, iar acestea variază de la 1% la 10%. Deși amploarea maltratării persoanelor în vârstă este necunoscută, semnificația sa socială și morală este evidentă.” (UN, World Elder Abuse Awareness Day 15 June)

În fiecare an, 15 iunie marchează  Ziua Mondială de Conștientizare a Abuzului față de Vârstnici. Această zi ne invită să reflectăm la responsabilitatea pe care o avem fiecare față de seniorii noștri, dar ne și reamintește de respectul și grija pe care le-o datorăm celor care ne-au precedat.

Abuzul față de vârstnici. Ce, de ce, cum.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, „abuzul asupra persoanelor în vârstă este un act unic sau repetat, ori lipsa unei acțiuni adecvate, care are loc în cadrul oricărei relații în care există o așteptare de încredere și care îi provoacă rău sau suferință unei persoane în vârstă. Acest tip de violență constituie o încălcare a drepturilor omului și include abuzul fizic, sexual, psihologic și emoțional; abuzul financiar și material; abandonul; neglijarea și afectarea gravă a demnității și respectului de sine”. (OMS, 2022

Abuzul față de vârstnici are diverse cauze, una dintre acestea fiind stereotipurile negative, precum ideea că cei înaintați în vârstă sunt mai puțin valoroși sau capabili. Într-o lume preocupată de progres și inovație, societatea pare să se concentreze mai puțin asupra celor ce nu mai constituie viitorul, ci doar trecutul. 

Această neglijare este evidentă în statisticile alarmante care arată că multe cazuri de abuz rămân nepedepsite, iar victimele nu primesc ajutorul necesar. 

„Bătrânețe, haine grele,

Ce n-aș da să scap de ele!” 

(Versuri din folclorul maramureșean, preluate sub această formă de Maria Tănase, supranumită „prințesa liricii sentimentale și a cântecului românesc”.)

 

Situația din România

Consiliul Național al Organizațiilor de Pensionari și al Persoanelor Vârstnice (CNOPPV) a publicat în noiembrie 2023 studiul realizat de Irina-Elena Enache cu tema „Violența și abuzul asupra persoanelor vârstnice”, care aduce în atenția publicului unele aspecte specifice ale acestui fenomen în România. 

„În România, din cauza lipsei colectării sistematice a datelor statistice din domeniu, precum și a raportării reale a incidentelor, nu se cunoaște cifra reală a vârstnicilor abuzați.”  (pag. 3)

„Din cauza izolării sociale și lipsei de informare, vârstnicii devin ușor victime ale infractorilor care folosesc diferite metode de înșelăciune (metoda «Accidentul», «Curierul», «Premiul cel mare», «Acoperișul» etc.)” (pag. 8)

„Atât bărbații, cât și femeile pot fi victime ale violenței. Persoanele abuzatoare manifestă un grad redus de empatie față de ceilalți și o capacitate redusă de a resimți remușcare sau vinovăție. De asemenea, ele prezintă o plăcere de a provoca suferință și adesea ignoră consecințele comportamentului lor.” (pag. 13)

„Acest tip de abuz generează confuzie, nesiguranță, incertitudine și poate conduce la tulburări psihice, de personalitate, comportamentale, de adaptare, anxietate, depresie sau chiar suicid.” (pag. 14)

 

Putem învinge prejudecățile?

Un prim pas în prevenirea abuzului este să recunoaștem că suntem predispuși la adoptarea stereotipurilor care îi prezintă pe vârstnici drept o povară, inutili, incompetenți sau invizibili, după care să ne redefinim percepțiile pe baza unor valori mai înalte, nobile. 

„Cine nu are bătrâni, să-și cumpere”. (proverb românesc) 

 „Țările … ar trebui să privească populația care îmbătrânește nu ca pe o problemă, ci ca pe o posibilă soluție la problemele existente … și, mai întâi de toate, ca pe o resursă ce poate fi valorificată”. (Alexandre Kalache, coordonatorul Programului privind Sănătatea și Îmbătrânirea al Organizației Mondiale a Sănătății)

„Să te ridici înaintea părului cărunt, să-l onorezi pe cel în vârstă și să te temi de Dumnezeul tău.” (Biblia)

Cândva, ei au fost viitorul. Au fost tineri, cu viața în față și cu un viitor luminos. Însă timpul nu iartă pe nimeni. Îmbătrânirea este un proces inevitabil, care ne ajunge pe toți din urmă. Este un aspect al vieții asupra căruia nu avem control, oricât de mult ne-am dori. Trecerea timpului ne transformă, aducând cu sine experiențe și înțelepciune, dar și provocări și schimbări fizice inevitabile.

 

Părul cărunt, o coroană

Martorii lui Iehova din întreaga lume îi tratează cu demnitate și respect pe cei în vârstă. 

 

 „Părul cărunt este o coroană de frumusețe când se găsește pe calea dreptății”. (Proverbele, capitolul 16, versetul 31

Site-ul jw.org, disponibil în 1 090 de limbi, conține numeroase articole dedicate celor în vârstă, bazate pe informații exacte, preluate din surse demne de încredere, precum și pe principiile morale înalte din Biblie. Ele pot fi o sursă de încurajare și mângâiere pentru vârstnici, dar și o modalitate de educare a celor mai tineri, mai ales a rudelor, în spiritul prețuirii și al respectului cuvenit acestora. Toate articolele pot fi accesate gratuit, inclusiv cele de mai jos.  

Lumea îmbătrânește

Persoanele vârstnice — concepții greșite și adevăruri

Atitudinea față de bătrânețe se schimbă

Arătați-le că vă pasă de ei

Măsuri de siguranță pentru cei în vârstă

Dumnezeu le poartă de grijă celor în vârstă

Prin schimbarea percepției și promovarea unei imagini pozitive asupra îmbătrânirii putem promova respectul și onoarea ce li se cuvin celor ce au înaintat în vârstă, precum și un comportament responsabil față de aceștia.

Prin amabilitatea Departamentului de informații publice al Martorilor lui Iehova (birouldeinformatiipublice.ro@jw.org)

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *