Ministerul Finanțelor majorează bugetul pentru investiții publice, sănătate și pentru sprijinirea mediului de afaceri

111 0

Ministerul Finanțelor majorează bugetul pentru investiții publice, sănătate și pentru sprijinirea mediului de afaceri.

Potrivit ministrului Marcel Boloș, pe ordinea de zi a ședinței de Guvern există alocări suplimentare din Fondul de rezervă bugetară pentru investiții publice, sănătate, sprijinirea mediului de afaceri și combaterea evaziunii.

Câteva exemple:

  • Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, care a lucrat la foc continuu anul acesta, aproape că a epuizat bugetul record de investiții aprobat pentru 2024. Tocmai de aceea a trebuit să venim cu o majorare de 750 milioane lei pentru susținerea investițiilor publice demarate prin programele naționale de finanțare „Anghel Saligny” și programele naționale ale Companiei Naționale de Investiții. Fondurile merg către:
  • modernizarea drumurilor comunale, dezvoltarea infrastructurii de apă-canalizare, racordarea localităților la rețeaua de gaze naturale, managementul deșeurilor;
  • eficiența energetică a școlilor, spitalelor și instituțiilor publice, modernizarea căminelor de bătrâni și a căminelor studențești.
  • La sănătate, unde ministerul a avut de asemenea buget record, a fost suplimentat în ultima lună bugetul cu 5 miliarde lei pentru investiții în echipamente noi, dar și pentru a asigura  condiții mai bune de tratament și prevenție.

Soluții pentru finanțarea serviciilor de dializă, radioterapie și pompe de insulină pentru copii

Ministrul Finanțelor promitea în luna iulie că va căuta soluții pentru finanțarea serviciilor de dializă, radioterapie și pompe de insulină pentru copii. În acest sens, în urma ședinței de Guvern a fost suplimentat bugetul cu peste 800 milioane lei care vor ajunge în special către:

  • programul de radioterapie pentru bolnavii cu afecțiuni oncologice;
  • decontarea pompelor de insulină pentru copiii bolnavii de diabet;
  • tratamente medicale adecvate pentru pacienții care au nevoie de servicii de dializă.

Sprijinirea mediului de afaceri

În ceea ce privește sprijinirea mediului de afaceri, Ministerul Finanțelor a venit cu o alocare suplimentară de 150 milioane lei pentru finanțarea schemelor de ajutor de stat gestionate de MF ce vizează:

  • subvenționarea dobânzilor pentru firme prin IMM Plus;
  • compensarea creșterii accizei la combustibil pentru transportatori;
  • proiectele de dezvoltare a producției susținute de MF.

sursă: Marcel Boloș

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *