La sfârșitul acestei săptămâni își sărbătoresc zilele mai multe localități din județul Vâlcea. Bărbătești, Crețeni, Fârtățești și Prundeni se află printre ele.
Bărbătești împlinește nu mai puțin de 504 ani de la atestarea documentară din 4 septembrie 1520. Este astăzi o comună înfloritoare, din a cărei componență fac parte satele Bărbătești, Bârzești, Bodești și Negrulești.
Aici s-au născut, printre alții, criticul literar Ion Predescu (n. 1952) și poetul și publicistul Petre Tănăsoaica (1955-2019). Una dintre inestimabilele valori culturale ale acestei localități este pictura murală păstrată până acum la calitatea sa din perioada construcției: 1732-1890, inclusiv la schitul Pătrunsa, ridicat în 1740 și refăcut un secol mai târziu.
La mulți ani, Bărbătești, la cei 504 pe care îi împlinești acum!
Crețeni își serbează ziua în 8 septembrie, de Sfânta Marie Mică. Primar al comunei este colegul meu social-democrat Constantin Catrina, care a câștigat un nou mandat la alegerile locale din iunie. Satele aflate în administrarea sa sunt Crețeni, Izvoru, Mrenești și Streminoasa. Atestarea documentară a comunei s-a făcut în baza unui înscris din 17 mai 1581. Vârsta istorică a Crețenilor este, așadar, 443 ani. Este de știut că, la începutul secolului trecut, localitățile Izvoru și Crețeni s-au unificat pentru a forma comuna de acum.
La mulți ani, Crețeni, la cei 443 pe care tocmai i-ai împlinit!
Comuna Fârtățești îl are ca primar pe colegul meu social-democrat Nicolae Voicescu de aproape un sfert de veac. Are în componență satele Afânata, Becșani, Cățetu, Cuci, Dăncăi, Dejoi, Dozești, Fârtățești, Gârnicet, Giulești, Giuleștii de Sus, Măricești, Nisipi, Popești, Rusănești, Seciu, Stănculești, Șotani, Tanislavi și Valea Ursului. Numele localității Fârtățești apare pentru prima dată într-un document din 2 august 1453, ceea ce-i fixează vârsta la 571 de ani.
La mulți ani, Fârtățești, la cei 571 pe care îi împlinești acum!
Urmează Prundeni, cu cei 546 de ani ai săi. Comuna este compusă din patru sate: Bărbuceni, Călina, Prundeni și Zăvideni. În ordine cronologică, primul care apare într-un vechi înscris este Zăvideni (3 iunie 1948).
Urmează Prundeni, în 13 mai 1559, Călina, în 7 septembrie 1587 și fostul sat Bereni, în 29 octombrie1626. Descoperirile arheologice din zonă arată că aici au trăit și au muncit oameni încă din primele secole ale erei noastre. La Prundeni este primar Cristina Munteanu, coleg cu mine în Partidul Social Democrat. Am dialogat în repetate rânduri pe marginea unor subiecte pe care le-am transpus în inițiative legislative în ultimii ani.
La mulți ani, Prundeni, la cei 546 pe care i-ai împlinit deja!