De scurtă vreme, în mass-media vâlceană circulă informaţia oferită de Preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea cu privire la Programul „Laptele și Cornul” şi achiziționarea de tablete pentru elevii vâlceni. Dar se pare că dl. pRădulescu vrea să aplice legea după cum gândeşte. Înainte de toate trebuie clarificate câteva lucruri de natură legislativă.
Programul „Cornul, laptele şi fructul”, pentru anul școlar 2019-2020, a fost stabilit în şedinţa de guvern în data de 31 iulie 2019, în valoarea de 540.474 mii lei, iar suma urma să fie distributiă în felul următor:
- 054 mii lei pentru produsele de panificaţie;
- 435 mii lei pentru lapte şi 38.402 mii lei pentru derularea măsurilor educative;
- 181 mii lei pentru fructe şi 38.402 mii lei pentru derularea măsurilor educative;
La data cu pricina, programul „Cornul, laptele şi fructul” se adresa unui număr de 1.920.062 de copii, iar fondurile alocate cuprindeau și ajutorul financiar din partea Uniunii Europene (REGULAMENT nr. 39 din 3 noiembrie 2016 privind normele de aplicare a Regulamentului (UE) nr. 1308/2013 al Parlamentului European şi al Consiliului în ceea ce priveşte ajutoarele din partea Uniunii pentru furnizarea de fructe şi legume, de banane şi de lapte în instituţiile de învăţământ), având ca baza de reglementare HG nr. 640/2017 pentru aprobarea Programului pentru şcoli al României în perioada 2017-2023, plus ORDONANŢA nr. 13/2017 privind aprobarea participării României la Programul pentru şcoli al Uniunii Europene
În baza HG nr. 640/2017, în anexă, la cap. I, 1.2, este precizat foarte clar: Autorităţile competente la nivel local pentru aplicarea Programului pentru şcoli sunt consiliul judeţean şi/sau consiliul local. Cu toate acestea, începutul de an şcolar, în judeţul Vâlcea, nu a fost lipsit de incidente pentru că autoritatea competentă, CJ Vâlcea, nu a desfăşurat programul de licitaţie la timp, iar elevii au avut de aşteptat.
Încă din anul 2007, cheltuielile pentru furnizarea laptelui au început să fie rambursate din fonduri europene. Pentru anul şcolar 2019-2020, România a avut la dispoziţie 6.86 milioane euro pentru consumul de fructe, lactate şi produse de panificaţie în școli.
Dar acum începe partea interesantă a lucrurilor, faptul că acest program fiind asigurat financiar din fonduri europene, aceste fonduri nu îşi pot modifica destinaţia. Programul nu poate suferi modificări, nu poate fi schimbată destinaţia banilor pentru că înseamnă deturnare de fonduri, ceea ce va produce o perturbare a activității economico-financiare. Codul Penal prevede foarte clar la art. 307: Deturnarea de fonduri, alin. (1) Schimbarea destinaţiei fondurilor băneşti ori a resurselor materiale alocate unei autorităţi publice sau instituţii publice, fără respectarea prevederilor legale, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani.
“Nu e pentru prima oară când domnul pRădulescu intră în atenţia publică cu acest program destinat elevilor. În trecut nu s-a ocupat la timp de licitaţie, iar elevii au fost cei care nu au beneciat de pe urma acestui program. A fost o problemă pe care am semnalat-o, la fel cum mă văd nevoit şi acum să o fac. Nu poţi să te prezinţi cu asemenea afirmaţii de manipulare în faţa elevilor şi a parinţilor lor. În plus, îi atrag atenţia că legea e cât se poate de clară, iar dumnealui nu o poate aplica după cum gândeşte, la plesneală. Ca să fie în «lumina adevărului», după cum declară pRădulescu, ar trebui să îşi mai actualizeze informaţiile.
Din 2010, acest program a devenit «Cornul, laptele şi fructul»; după cum e menţionat în articolul de lege: fructe şi legume proaspete, lapte şi produse lactate şi de produse de panificaţie” a declarat deputatul Cristian Buican.