Egiptenii aveau o adevarată pasiune pentru creson şi erau conştienţi de beneficiile acestuia pentru sănătate.
Cresonul (sau năsturelul) se foloseşte în stare proaspătaă (lăstarii şi frunzele) pentru salate şi mâncare, iar seminţele drept condiment sau pentru a obţine un fel de muştar.
Frunzele au aromă de hrean, dar mult mai fină şi mult mai placută. În 100 de grame de frunze proaspete se ascunde o mică farmacie, acestea fiind pline de vitamine, minerale şi enzime binefăcătoare.
Iată ce bogăţie de minerale şi vitamine conţine cresonul: fier, fosfor, mangan, arsenic, cupru, zinc, iod (15-45 mg la 100 grame), calciu (200 mg la 100 grame, ulei sulfoazotat, vitamina C (140 mg la 100 grame), vitaminele A,B,PP,E, caroten, extract amar.
Proprietăţi:
- Aperitiv;
- Tonic;
- Remineralizant;
- Antinanemic;
- Antiscorbutic;
- Hipoglicemiant;
- Expectorant;
- Sudorific;
- Vermifug;
- Anticancerigen;
- Antidotul nicotinei;
Indicaţii terapeutice:
- Inapetenţă;
- Astenie;
- Scorbut;
- Limfalism;
- Anemie;
- Tiberculoză;
- Bronşite şi afecţiuni pulmonare;
- Dermatoze şi eczeme, râie;
- Litiaze biliare şi afecţiuni hepatice;
- Litoaze urinare, afecţiuni urinare, retenţie de urină;
- Reumatism;
- Paraziţi intestinali;
- Hidropizie;
- Diabet;
- Cancer;
- Uz extern: alopecie, afecţuni ale scalpului, plăgi, ulcere ale pielii.
Cum se foloseşte?
Uz intern:
Se poate face o adevarată cură de dezintoxicare şi frumuseţe.
Se prepară suc de creson proaspăt şi se consumă 60 grame-150 grame pe zi. Se poate face şi o „supa” rece, din creson şi apă, amestecate cu un blender.
Pentru retenție de urină se combină 100 ml de suc cu ulei de migdale dulci sau de măsline, în proporţii egale. Cantitate obţinută de consumă în decursul unei zile.
Decoct diuretic: o mână de creson, trei cepe, doi napi, la un litru de apă – se fierb timp de cinci minute, se lasă la infuzat, se strecoară. Se consumă în trei reprize, câte un pahar, între mese.
Uz extern:
Pentru alopecie se fac frecţii ale scalpului cu suc de creson.
Pentru plăgi, dermatite şi eczeme se fac aplicări cu frunze proaspete zdrobite.
Pistrui: se amestecă trei părţi suc şi o parte miere. Se agită. Se aplică pe faţă, dimineţa şi seara. După uscare se spală cu apă.
În doze prea mari sau prea tari este mai greu de suportat de cei care au afecţiuni ale stomacului.
Cum îl poţi cultiva la tine acasă?
Cresonul este planta cu cea mai scurtă perioada de germinare. Se spune că este planta care creşte oriunde.
Poate fi cultivat acasă, în gradină sau în tăviţe, pe geamul bucătăriei, oricând.
Într-un vas sau ghiveci se pun patru, cinci centimetri de pământ de bună calitate şi se împrăştie seminţele de creson.
Se acoperă seminţele cu un strat foarte subţire de pământ (câţiva milimetri).
Se udă cu grijă pentru ca seminţele să rămână sub stratul de pământ.
Seminţele de creson trebuie ferite de lumină în primele zile după plantare, iar o soluţie foarte buna este acoperirea vasului cu un carton, perforat oblic, din loc în loc, pentru a permite aerului să circule, fără ca seminţele să fie afectate.
Cresonul germinează în două zile Poate creste şi în vată, dar în acest caz trebuie recoltat imediat ce împlineşte o săptămână de la plantare, pentru a fi gustos şi sanatos.
Dacă seminţele sunt de calitate, puteţi avea din şapte în şapte zile o nouă recoltă de creson.
Frunzele pot fi congelate imediat după recoltare şi adăugate în mâncare fără a fi decongelate.
Mihaela Iliescu