Majorări de ajutoare sociale, creşteri de salarii pentru anumiţi bugetari, prime pentru fermieri şi un pachet de servicii sociale pentru copii sunt doar câteva dintre măsurile adoptate zilele acestea.
Deşi multe dintre aceste proiecte sunt utile şi binevenite pentru beneficiarii lor, nu poate avea o justificare faptul că ele au fost adoptate în preajma sfârşitului de mandat al actualilor parlamentari, până acum neexistând un interes real pentru acestea.
Toate ajutoarele sociale vor creşte, după ce Parlamentul a majorat cu 140% indicatorul social de referinţă, îngheţat în ultimii 12 ani.
Camera Deputaţilor a adoptat un proiect de lege care prevede majorarea ISR de la 500 lei la 1.200 lei.
Proiectul a fost iniţiat de PSD, ALDE şi Pro România și va ajunge pe masa preşedintelui, pentru promulgare.
Creşterea se va face în etape, începând cu 1 ianuarie 2021. În funcție de indicatorul social de referinţă (ISR) se calculează toate formele de asistenţă socială, precum indemnizaţia de şomaj, ajutorul pentru încălzire sau venitul minim garantat. ISR a rămas la valoarea de 500 de lei, din anul 2008, pentru că nu a mai fost actualizat cu rata inflației.
“Valoarea indicatorului social de referinţă creşte anual până la atingerea valorii de 1.200 de lei, după cum urmează: a) la data de 1 ianuarie 2021 – 780 lei; b) la data de 1 ianuarie 2022 – 990 lei; c) la data de 1 ianuarie 2023 – 1.200 lei. (..)Ulterior, începând cu data de 1 ianuarie 2024, valoarea indicatorului social de referinţă va fi modificată anual, prin legea bugetului de stat, în funcţie de indicele de creştere a preţurilor de consum prognozat pe an/an anterior”, prevede proiectul adoptat.
Parlamentul României a mai adoptat un proiect prin care producătorii agricoli, acvacultori sau pescari comerciali vor beneficia de prime, la comercializarea produselor agricole primare, produselor pescărești și de acvacultură. Prima va fi de 100 euro, respectiv 200 euro, raporată la cantitatea de produse.
Conform proiectului adoptat, valoarea primei de comercializare va reprezenta contravaloarea în lei a 200 euro/tonă/10.000 ouă pentru produsele agricole primare, produsele pescărești și de acvacultură, comercializate către unități de procesare, dar nu va putea depăși 20.000 de euro anual/beneficiar.
Prima va avea, totodată, contravaloarea în lei a 100 euro/tonă/10.000 ouă pentru produsele agricole primare, produsele pescărești și de acvacultură, comercializate direct pentru consum, dar nu va putea depăși 10.000 de euro anual / beneficiar.
Camera Deputaţilor a adoptat un proiect de lege ce prevede acordarea unui pachet minimal de servicii sociale fiecărui copil şi familiei acestuia și include servicii de bază şi de informare în domeniul sănătăţii, educaţiei şi protecţiei sociale.
„Se instituie pachetul minimal de servicii sociale pentru copil şi familie, în sarcina autorităţilor administraţiei publice centrale şi locale, universal şi obligatoriu, în scopul asigurării dreptului fiecărui copil la supravieţuire, dezvoltare, protecţie, precum şi la combaterea sărăciei. Pachetul minimal de servicii include servicii de bază şi de informare în domeniul sănătăţii, educaţiei şi protecţiei sociale precum: identificarea situaţiilor care pot genera marginalizarea sau excluziunea socială, evaluarea acestora, furnizarea de informaţii, consiliere, însoţire, asistenţă şi monitorizare. Pachetul minimal de servicii se acordă în cadrul unui program naţional”, prevede proiectul.
Pachetul minimal de servicii se acordă de către o echipă mixtă, multidisciplinară, formată la nivelul unităţii administrativ-teritoriale din: un asistent social/lucrător social, un asistent medical comunitar şi un consilier şcolar.
Camera Deputaţilor a adoptat un proiect de lege care prevede, printre altele, o majorare a salariilor unor bugetari. Şi acest proiect ajunge la preşedintele Klaus Iohannis pentru promulgare.
Potrivit proiectului, „funcţionarii publici din cadrul aparatului Administraţiei Prezidenţiale, Secretariatului General al Guvernului, precum şi funcţionarii publici parlamentari din serviciile Parlamentului beneficiază, pentru complexitatea muncii, de o majorare a salariului de bază de 15%”, fiind, astfel, eliminată interdicţia cumulului acestei majorări cu majorarea acordată pentru activitatea legislativă.
De asemenea, personalul contractual din cadrul aparatului Administraţiei Prezidenţiale, Secretariatului General al Guvernului şi serviciilor Parlamentului beneficiază, pentru complexitatea muncii, de o majorare a salariului de bază de 15%.
Mihaela Iliescu