Bugetul de stat a fost aprobat, după zile întregi de dezbateri, monologuri și scandaluri provocate de opoziția deosebit de vocală și inventivă.
Liberalii vâlceni au înțeles că România are nevoie de o dezvoltare corectă pentru a susține natural solicitările primite. Bugetul pentru anul 2021 a fost construit în contextul crizei sanitare, al crizei economice generate de pandemia Covid-19 și al dezechilibrelor macroeconomice majore acumulate în anii premergători crizei.
“Orice amendament cu impact bugetar pune în pericol execuția bugetară, riscă să crească și mai mult gradul de îndatorare al României. Noi, PNL, în cadrul coaliției de guvernare, ne-am asumat reformele pe care dorim să le implementăm. Opoziția în schimb, nu poate accepta și respecta aceste schimbări, care se reflectă în orice dialog cu cetățenii. Din păcate, am văzut că PSD și AUR s-au întrecut în a depune amendamente fanteziste care dacă ar fi votate ar crește deficitul bugetar cu aproximativ 6%. Nici PSD și nici AUR nu sunt interesați să facă opoziție constructivă. Asta arată o lipsă totală de responsabilitate “e de părere senatoarea Claudia Mihaela Banu.
Aceasta oferă explicații privind prevederile Legii Bugetului: “Guvernul păstrează în anul 2021 o politică fiscală neutră, adică NU introduce impozite și taxe noi și nici nu le majorează pe cele existente, mai mult păstrăm și o parte dintre facilitățile fiscale de care au beneficiat operatorii economici în anul 2020. Așadar, condițiile de bază pentru implementare unor politici curajoase și eficiente care să conducă la relansarea economică și la revenirea la normalitate sunt întrunite. Am dat votul final pentru Bugetul României, un buget echilibrat, realist, concentrat pe investiții, reformă și relansare economică. “
Anul acesta avem un buget istoric pentru investiții: estimat la 5,5% (aproape 62 miliarde lei) din PIB, mai mari cu 8,3 miliarde de lei faţă de execuția bugetară din anul 2020.
“Investițiile publice sunt fără doar și poate cheia redresării economiei. “ e de părere aceasta. “Astfel, se impunea un comportament responsabil care să permită atragerea celor 30 de miliarde de euro din Mecanismul de Redresare și Reziliență, de care avem atât de mare nevoie pentru dezvoltare.Cu riscul de a mă repeta, doresc să asigur fiecare cetățean că rolul meu în Senatul României este acela de a ajuta, de a sprijini pe cât posibil ca țara mea și județul meu, Vâlcea să-și atingă obiectivele, să se dezvolte și să prospere. “