Vrem la școală!
Nu mai vrem în online!
Astfel sunau glasurile elevilor, părinților și profesorilor, înainte de vacanța de vară. Tot așa sunau și la începerea noului an școlar.
Între timp, lucrurile s-au înrăutățit, copiii au început să se îmbolnăvească pe capete, unii, din nefericire, au ajuns la ATI. Societatea civilă poate că are prea multe de spus și, uneori, nu este bine să i se satisfacă toate doleanțele, de dragul voturilor. Astfel, s-a ajuns la extinderea pandemiei. Copiii, cei mai nevinovați români, au ajuns să fie descoperiți în fața adulților care nu au chef și care, uneori, sunt chiar proprii părinți sau dascăli– aceștia nu vor, nu știu ce conține vaccinul ori fac ce vor cu corpul și cu viața lor.
Acum, dimpotrivă! Copiii sunt, pe bună dreptate, speriați și cer trecerea în online, pentru a fi protejați. Principalele temeri pentru elevi la începutul acestui an şcolar erau că şcolile se vor închide şi că vor avea multă materie de recuperat, conform unui sondaj realizat de World Vision România.
La nici două luni de la începutul şcolii, în faţa catastrofei umanitare cauzate de COVID-19 în România, singura soluţie concretă pe care autorităţile au anunţat-o este închiderea şcolilor pentru două săptămâni. Astfel, şcolile se închid din nou primele, elevii şi profesorii nu au niciun fel de predictibilitate pentru perioada următoare şi învăţământul românesc este în continuare nepregătit pentru trecerea în online, chiar şi după aproape doi ani de pandemie, avertizează Fundaţia World Vision România.
Asociația Vâlceană a Elevilor (AVE) solicită Ministerului Educației să treacă școlile în regim de învățare online.
Azi este ultima zi de școală, urmează o vacanță de două săptămâni
Elevii intră în vacanță pentru două săptămâni. Experții în educație trag un semnal de alarmă: materia nu va putea fi recuperată, iar învățământul online este în continuare nefuncțional.
Nu au fost prezentate celelalte măsuri care vor fi luate pentru a opri răspândirea virusului. Cei afectați sunt copiii. Se închid unitățile de învățământ fără să luăm în calcul și măsuri reale. Peste două săptămâni vom fi în aceeași situație. Aceste două săptămâni nu mai pot fi recuperate.
Pentru copiii de gimnaziu, școala cu prezență fizică a fost suspendată 159 de zile. Un an școlar are 170 de zile. Anul școlar este ca și pierdut. Ministerul Educației susține ca vacanța care începe de luni pentru toți elevii să fie nu mai mult de două săptămâni, ca să permită recuperarea prin modificarea structurii anului școlar, a declarat, joi ministrul interimar al Educației, Sorin Cîmpeanu.
Elevii din anii terminali nu vor avea de suferit din perspectiva numărului de săptămâni de cursuri.
K.R.