Atenție la vreme, la munte, în minicavanța de 1 Decembrie

503 0

Cei mai norocoși, bugetarii, au parte de o minivacanță în desfășurare, aceasta a debutat sâmbătă, 27 noiembrie și va încheia miercuri, 1 Decembrie, inclusiv.  Și nu doar ei au parte de aceste zile libere, pe care le pot petrece la căldura căminului, cu familia, ori prin țară, la cabane și pensiuni, majoritatea, la munte.
Însă, odată cu sosirea iernii, se pare că și vremea va deveni  specifică, mai ales în munți, ceea ce este absolut normal. Dacă în zonele joase avem ploaie sau vreme uscată, în munți nu este deloc exclus să înghețe ori chiar să ningă, ori să fie vânt foarte puternic, deci, a spune că vremea ne-a luat prin surprindere, ar fi ceva copilăresc.   

Iar Vâlcea, cu siguranță, va fi luată cu asalt de mii de turiști sosiți, în special, din sud. Bucureștenii sunt cap de afiș. Exodul deja a început de vineri seara, ori de sâmbătă și va continua.  Un ii merg să petreacă mai multe zile la munte, alții vor încerca drumeții, chiar de 1 Decembrie.
Atenție, tuturor! Salvamontiştii vâlceni trag semnale de alarmă că Minivacanţa de 1 Decembrie coincide cu schimbarea vremii în zona montană. Deja, de vineri, 26 noiembrie, au fost emise avertizări de Cod Galben şi Cod  Portocaliu de vreme rea, implicit, pentru  Vâlcea. 

Au fost anunțate fenomene meteo extreme, precum intensificări ale vântului şi ninsoare viscolită la altitudini de peste 1700 m.  Este cazul munților Căpățânii, Lotrului, Latoriței. Munții Cozia se apropie, cu cei   1668 de metri, iar fenomenele extreme sunt obișnuite aici, chiar și vara. 

 La peste 1800 de metri altitudine, deja s-a aşternut zăpada și avalanșele pot face parte din program. 

Turiștii sunt îndemnați să vină cu echipament specific de iarnă și, dacă doresc să facă drumeții, să aibă echipament de munte, special, din care să nu lipsească gecile rezistente la frig și umiditate, ghetele, mănuși, eventual, bețe de trekking și colțari.  

Grijă mare, în special la zona Vârful lui Roman – Horezu, unde, zăpada se poate aduna în cantități mari și există riscul să rămâneți izolați, fără căldură și hrană.  Iarna, accesul sus este imposibil sau aproape imposibil, doar unele mașini de teren sau șenilate pot face față până la o anumită altitudine. Și, nu în ultimul rând, nu uitați cauciucurile de iarnă, lopata pentru zăpadă și sacii de nisip! 

K.R.  

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *