Constantin Chiriţă

485 0

Constantin Chiriţă (n. 12 martie 1925, în familia unor învăţători din comuna Ibăneşti, judeţul Vaslui – d. 14 noiembrie 1991, Bonn-Konigswinter, Germania) a fost un cunoscut prozator român, cărţile sale adresându-se în special celor mai mici cititori.

La Ibănești a urmat cursurile şcolii primare. Primele şase clase liceale le-a efectuat la Liceul “Gh. Roşca Codreanu” din Bârlad, ultimele două absolvindu-le în Bucureşti. După ce a frecventat parţial cursurile Politehnicii bucureştene, se dedică literaturii şi ziaristicii.

A urmat Politehnica din Bucureşti, dar nu a finalizat studiile. A fost apoi redactor la ziarul Scînteia şi muncitor pe şantierul de la Bumbeşti-Livezeni. Debutează ca scriitor în anul 1949, opera sa fiind în general inspirată din realismul socialist al acelor vremuri. S-a remarcat ca romancier şi scenarist român. A deţinut funcţia de vicepreşedinte al Uniunii Scriitorilor.

Debutul literar a avut loc în 1949. A fost redactor la diferite reviste literare (mai ales la Luceafărul şi Sportul literar) etc. Scriitor fecund şi, deseori, militant politic al timpului (secretar de partid al Uniunii Scriitorilor, 1972 – 1977 şi vicepreşedinte al ei, din 1977). A colaborat la diferite reviste literare, sociale şi politice din ţară. Majoritatea cărţilor sale se adresează tineretului. Uniunea Scriitorilor l-a premiat în două rânduri (1964 şi 1974).

A fost un virtuos eseist. În romanele sale adresate maturilor, a adus imaginea lumii universitare şi tehnocrată. A participat la toate manifestările culturale ale Liceului “Gh. Roşca Codreanu” şi ale Bârladului.

A decedat la data de 14 noiembrie 1991 în localitatea Bonn-Konigswinter (Germania).

Opera

Constantin Chiriţă este autorul unui foarte popular ciclu de romane, intitulat Cireşarii

Titlurile celor cinci volume sunt:

Cavalerii florii de cireş (numit iniţial Teroarea neagră); 1956
Castelul fetei în alb; 1958
Roata norocului;

Aripi de zăpadă (numit iniţial Teroarea albă);
Drum bun, Cireşari.

Ele au fost ecranizate în anii optzeci sub forma unui serial de televiziune, care s-a bucurat de succes la public. S-au turnat filme după aceste volume considerate adevărate best-seller în perioada comunistă, iar în întreaga ţară s-au înfiinţat cercuri de tineret şi cluburi care purtau numele Cireşarii şi s-au organizat numeroase expediţii şi excursii, cu participanţi de vârsta cireşarilor şi cu caracter ştiinţific, o retrăire a aventurilor acestora.

Alături de romanul „Toate pânzele sus!” al lui Radu Tudoran,  Cireșarii a constituit unul din romanele favorite ale adolescenţilor români.

Cărţi publicate:

Matei Ion a cucerit viaţa – volum de nuvele 1949;

Oameni din oraşul nostru 1951;
Cireşarii 1956;

Întâlnirea 1959;
Oţelul 1960 (revizuit în 1979, Livada);
Pasiuni 1962;

Trilogia în alb 1974 (grupează 3 romane poliţiste: Trandafirul  AlbPescăruşul Alb,Îngerul Alb);
Adâncimi – piesă de teatru 1974.

 

(Sursa:cartepedia.ro)

Corina Enache

Articole asemănătoare

Echinocțiul de toamnă

Postat de - 22 septembrie, 2020 0
FacebookTwitterMarți, 22 septembrie, are loc echinocțiul de toamnă 2020, debutul acestui anotimp din punct de vedere astronomic. Este momentul din…

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *