,,Acceleratorul de Sustenabilitate pentru ONG-uri” a ajuns la final

426 0

Comunicat de presă

 

București, 31 Ianuarie 2024: Asociația Young Initiative alături de fundația World Vision România  anunță încheierea proiectului ,,Acceleratorul de Sustenabilitate pentru ONG-uri”, prin care peste 20 de organizații din România au trecut printr-un complex program de dezvoltare organizațională pentru a avea un impact sporit în comunitate. Totodată, în cadrul proiectului au fost create mai multe instrumente si resurse de învățare precum cursurile online de „Comunicare nonprofit”, „Rezilienţă organizaţională”, „Bună guvernanţă în ONG-uri” și Self-Accelerator, un instrument online care să ajute orice organizaţie să parcurgă propriul proces de dezvoltare organizaţională.

Proiectul ,,Acceleratorul de Sustenabilitate pentru ONG-uri” a fost derulat de Asociația Young Initiative în parteneriat cu Fundația World Vision România cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Scopul proiectului a fost de a crește capacitatea organizațiilor non-profit din România de a implementa procese de dezvoltare organizațională care să ducă la un impact sporit în comunitate.

,,Proiectul ne-a oferit ocazia de a lucra alături de peste 20 de organizații din toată țara, creând un proces de învățare bidirecțional. Am sprijinit în mod direct dezvoltarea lor organizațională, iar în schimb ne-au investit cu încredere și cu perspective autentice privind lucrul la firul ierbii. Ne propunem să ducem mai departe lecțiile învățate și să lărgim cadrul de acces la instrumentele dezvoltate în proiect: cursurile MOOC și instrumentul Self-Accelerator. De asemenea, ca urmare a feedbackului pe care l-am primit din sector ne dorim să continuăm cu organizarea Forumului ONG și să facilităm spații de discuție privind dezvoltarea sustenabilă a organizațiilor non-profit din România.” Răzvan Sassu, manager proiect ,,Acceleratorul de Sustenabilitate pentru ONG-uri”.

O componentă esențială a proiectului “Acceleratorul de Sustenabilitate pentru ONG-uri” a fost   programul Accelerator ONG. Timp de 16 luni, peste 20 de ONG-uri din România, active în mediul rural și urban mic sau în domenii precum tineret, mediu, drepturile omului și educație civică, au fost susținute în mod direct prin sesiuni de mentorat și coaching pentru a dezvolta cele mai potrivite strategii de creștere și transformare organizațională. Organizațiile beneficiare au trecut printr-o evaluare organizațională, au parcurs un plan de dezvoltare organizațională și au pus în aplicare obiectivele agreate împreună cu coach-ul dedicat, în vederea dezvoltării unei activități sustenabile cu impact în comunitate și rezultate pe termen lung.

,,Ca urmare a participării la Accelerator ONG, organizația este în primul rând mai încrezătoare în forțele proprii, oamenii continuă să fie motivați și dornici de a face schimbări și a contribui la îmbunătățirea sistemului educațional. Suntem mult mai conștienți de impactul nostru și de lucrurile pe care le-am realizat, datorită analizelor, a exercițiilor de follow-up, reflecției. Suntem mult mai organizați, motivați să ne facem în continuare treaba, mai uniți. Proiectele ne-au adus ocazii stabile de contribuție și implicare pentru membri, motive de celebrare și reușită și ne-au sudat echipa. Cu siguranță suntem și mai bine pregătiți. Ne-am dezvoltat abilități și competențe noi în organizare, managementul proiectului, scriere de proiecte, comunicare.” Asociația INEDU – Inițiativă în educație.

Complementar intervenției directe, toate organizațiile participante la programul Accelerator ONG au luat parte la întâlniri de lucru în format fizic și au fost integrate într-o comunitate online de învățare unde au putut face schimb de bune practici și învăța unii de la alții. Întregul proces de transformare organizațională a fost adaptat la nevoile și capacitatea fiecărei organizații, iar toate obiectivele și sarcinile au fost stabilite de comun acord.

,,Aș putea sa sumarizez experiența Accelerator ONG la un singur cuvânt care înseamnă atât de mult: curaj. Curajul de a tinde, a gândi la proiecte mai mari. Curajul de a face lucrurile la un alt nivel. Curajul de a comunica cât mai eficient, cât mai simplu și cât mai plăcut cu publicul tău.”  Asociația Nevăzătorilor din România – filiala Bihor.

În cadrul proiectului au fost dezvoltate trei cursuri MOOC special gândite pentru a răspunde cât mai bine nevoilor reale de învățare și dezvoltare ale ONG-urilor din România: Comunicare Non-profit, Reziliență Organizațională, Bună Guvernare. Cursurile se adresează atât managerilor organizațiilor non-profit, cât și angajaților și voluntarilor și oferă cunoștințele și informațiile necesare pentru a ajuta orice ONG să își poată desfășura activitatea cât mai eficient și a își atinge obiectivele cu succes. Totul într-o formă cât mai modernă și accesibilă. Conținutul este divers, pornind de la video și continuând cu materiale practice, exerciții aplicate, instrumente de lucru, interviuri cu experți în domeniile respective. Cursurile pot fi accesate online, gratuit pe https://management-ong.teachable.com

De asemenea, în cadrul proiectului a fost lansat instrumentul Self-Accelerator care oferă metode și exemple concrete prin care fiecare ONG poate parcurge singur, neasistat propriul proces de dezvoltare organizațională. Resursele, aduse împreună sub forma instrumentului Self-Accelerator au fost folosite și testate cu succes în cadrul programului Accelerator ONG, de către organizațiile beneficiare.  Prin accesarea instrumentului Self-Accelerator se poate realiza diagnoza organizație, o planificare strategică, metode de implementare și monitorizare a strategiei. Instrumentul poate fi accesat online, gratuit, aici:  https://www.accelerator-ong.ro/self-accelerator/

Finalizarea proiectului ,,Acceleratorul de Sustenabilitate pentru ONG-uri” a fost marcată prin organizarea ,,Forumului Sustenabilității ONG-urilor” care a reunit peste 100 de reprezentanți ai sectorului non-profit: manageri ai ONG-urilor din România, angajați, voluntari, tineri dornici să se implice și să aducă o schimbare în comunitatea lor. În cadrul evenimentului, participanții au primit acces direct la resursele și instrumentele dezvoltate în cadrul proiectului, precum și șansa de a intra în conversație cu lideri importanți din sectorul neguvernamental, dar și din mediul corporate despre ultimele tendințe, perspective, oportunități de parteneriat și finanțare.

,,Așa cum s-a menționat în cadrul Forumului este foarte important să ne întâlnim în fizic, online-ul nu a compensat valoarea pe care o are un networking care adună toți oamenii la un loc. De asemenea, în dezvoltarea organizațională este foarte important schimbul de bune practici, ideea că putem face lucruri împreună și că trebuie să ne putem la masă să colaborăm. Parteneriatul este esențial, este un aspect care traversează poate toate ariile dezvoltării organizaționale și, de aceea, acest forum a fost un moment esențial de încheiere a programului.” Asociația Volens.

Mai multe detalii și informații despre proiectul ,,Acceleratorul de Sustenabilitate pentru ONG-uri” și resursele dezvoltate în cadrul acestuia pot fi accesate pe site-ul dedicat:  https://www.accelerator-ong.ro/

***

Despre Programul Active Citizens Fund România

Programul Active Citizens Fund România este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021. Obiectivul general al Granturilor este de a reduce disparitățile economice și sociale și a consolida relațiile bilaterale dintre cele 15 state beneficiare și statele donatoare (Islanda, Liechtenstein, Norvegia). Programul este administrat de către consorțiul compus din Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Fundația pentru Parteneriat, Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi, Fundația PACT și Frivillighet Norge, care acționează în calitate de Operator de Fond desemnat de către FMO – Oficiul Mecanismului Financiar al Granturilor SEE și Norvegiene. Active Citizens Fund România vizează consolidarea societății civile și a cetățeniei active și creșterea capacității grupurilor vulnerabile. Cu o alocare totală de 46.000.000 euro, programul urmărește dezvoltarea pe termen lung a sustenabilității și capacității sectorului societății civile, intensificând rolul său în promovarea participării democratice, a cetățeniei active și a drepturilor omului și consolidând în același timp relațiile bilaterale cu statele donatoare Islanda, Liechtenstein și Norvegia. Pentru mai multe informații despre Active Citizens Fund în România, vă rugăm accesați www.activecitizensfund.ro . Pentru mai multe informații despre Granturile SEE și Norvegiene, accesați www.eeagrants.ro.”

 

Despre Asociația Young Initiative

Asociația Young Initiative sprijină dezvoltarea prin educație a tinerilor și comunităților din România din 2009. Organizația are 3 piloni de activitate: Incluziune Socială, Împuternicirea Tinerilor (Youth Empowerment), Dezvoltarea ONG-urilor. Asociația sprijină în mod activ copii instituționalizați, tineri și ONG-uri din România și din Europa, iar numitorul comun este credința puternică în forța educației de a transforma comunități. Viziunea Asociației este că o societate educată este o societate puternică și liberă. Credem în puterea educației de a schimba oameni și comunități, de a crea oportunități și de a sprijini copiii și tinerii pentru a se dezvolta la adevăratul lor potențial. O educație de calitate dezvoltă spiritul liber, inițiativa, gândirea critică, curiozitatea și creează premisele unei vieți independente. Asociația Young Initiative operează din 2014 Centrul pentru Managementul Organizațiilor Nonprofit, proiect derulat cu sprijinul Granturilor SEE 2009-2014, prin care ONG-urile din România beneficiază de resurse educaționale și programe de suport. Asociația este membră a YMCA, care sprijină dezvoltarea a peste 58 milioane de tineri și 12.000 comunități în peste 120 țări din lume.

 

www.younginitiative.org

www.management-ong.ro

https://www.facebook.com/fb.young.initiative

 

Despre World Vision România

World Vision România este o organizație care desfășoară programe de intervenție umanitară de urgență, dezvoltare și advocacy, punând în centrul activității sale bunăstarea copilului. Organizația se concentrează asupra muncii cu copiii, familiile și comunitățile, în scopul depășirii sărăciei și nedreptății. Fundația lucrează cu persoanele cele mai vulnerabile din lume, indiferent de religie, rasă, etnie sau gen. World Vision România face parte din parteneriatul World Vision International, prezent în aproape 100 de țări din întreaga lume. În 30 de ani de prezență în România, am ajutat peste 500.000 de copii și adulți, în aproape 500 de comunități din 18 județe. World Vision România crede în dreptul la șanse egale pentru copiii de la sate și de la oraș și de aceea în comunitățile rurale unde este prezentă desfășoară programe de dezvoltare comunitară pe termen lung, cu focus pe educație și reducerea abandonului școlar, sănătate și protecția copilului, agricultură și dezvoltare rurală, angajament civic și creștin. Copiilor li se facilitează astfel accesul la condiții de viață mai bune prin dezvoltarea durabilă a comunității în care trăiesc. Prin proiectele noastre, ne concentrăm pe transformarea comunităților și a membrilor acestora pentru a realiza o viață împlinită pentru fiecare copil.

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *