Cu ocazia hramului Bisericii de lemn monument istoric „Sfinții Împărați Constantin și Elena„ și „Sfântul Nicolae”, de la Anghelești-Pietrari, Fundația HAR („Habitat și Artă în România”), în parteneriat cu Muzeul Județean „Aurelian Sacerdoțeanu”, Consiliul Județean Vâlcea și Filiala Râmnicu Vâlcea a Uniunii Artiștilor Plastici din România organizează, în memoria sculptorului Alexandru Nancu, cea de a VII-a ediție a expoziției de icoane realizate de iconarii vâlceni și bucureșteni ce fac parte din gruparea de artă sacră intitulată „Școala de la Vlădești”.
Biserica de lemn de la Anghelești-Pietrari, județul Vâlcea, cea mai veche construcție de acest tip, atestată, din Țara Românească, a fost relocată la Muzeul Satului Vâlcean de la Bujoreni și restaurată de sculptorul Alexandru Nancu, între anii 2009-2012, în cadrul programului „Tradiție și Postmodernitate”, organizat și coordonat de Fundația H.A.R. („Habitat și Artă în România”). Biserica a fost resfințită pe 19 octombrie 2013, cu hramurile „Sfinții Împărați Constantin și Elena” și „Sfântul Nicolae”, de către Preasfințitul Episcop Vicar Emilian Lovișteanul.
În ediția a VII-a a expoziției de icoane „Școala de la Vlădești” vor fi prezenți cu icoane pe sticlă, icoane pe lemn, icoane în tehnica frescă, miniatură, hrisoave și obiecte de cult din lemn policrom, artiștii iconari: Ștefania Bardașu, Cristina Ionescu Berechet, Irina Ionescu Berechet, Olga Ionescu Berechet, Elena Borundel, Augustin Cantea, Mioara Comănescu, Tania Costea, Aurora Filigean, Ion Filigean, Irina Ionescu, Mihai Ionescu, Pr. Sorin-Ioan Părăușeanu, Filofteia Pisăru, Marlena Târcavu, Constantin Țanea și Petru Văsâi.
Slujba de hram va avea loc miercuri, 21 mai 2025, începând de la ora 9.00, la Biserica de lemn din Anghelești-Pietrari, aflată în incinta Muzeului Satului Vâlcean de la Bujoreni.
Vernisajul expoziției de icoane se va desfășura în incinta școlii de patrimoniu din incinta Muzeului Satului Vâlcean de la Bujoreni, în aceeași zi, 21 mai 2015, de la ora 14.00.
Curatori: Luiza BARCAN, Gheorghe DICAN