Bugetul statului este plin de cifre atât de mari încât nu mai înțelegem nimic din ele.

228 0

Am gasit pe facebook o postare a deputatului USR, Claudiu Năsui. V-o prezentăm mai jos, integral, după care o să o comentăm.
”Bugetul statului este plin de cifre atât de mari încât nu mai înțelegem nimic din ele”, spune deputatul USR, Claudiu Năsui. Acesta face o comparație între bugetul public și cel al unei familii: ”Ce am spune despre o astfel de familie? Este responsabilă?”.
”Ca să înțelegem problema cu care ne confruntăm, hai să o simplificăm puțin. Să nu mai vorbim despre bugetul statului, ci despre bugetul unei familii. O familie din România. Dacă tăiem 7 cifre la toate datele bugetare, avem aproximativ bugetul unei familii române”, scrie parlamentarul pe Facebook.
Postarea lui Năsui:
”Hai să vedem cum ar fi dacă o familie s-ar comporta financiar precum statul român.
Familia ar avea venituri de 36.000 lei pe an (3.000 lei pe lună) și cheltuieli peste posibilități de 40.000 lei pe an (3.300 lei pe lună). Pe lângă asta, familia are deja un credit ipotecar la bancă de 36.500 lei, pe care trebuie să-l ramburseze.
Dar ce să vezi: nu doar că nu scade datoria, crește. De ce? Pentru că familia nu poate cheltui mai mulți bani decât are. Și dacă nu are, face un nou credit de nevoi personale.
Mai adaugă la datorie. O lasă pentru copilași. Ce am spune despre o astfel de familie? Este responsabilă?
Dar dacă am afla și că, în loc să mai reducă cheltuielile, tocmai le-a mai crescut încă o tură cu 2.794 de lei față de anul trecut? Ce am mai spune? Am spune că nu o prea interesează viitorul și că va lăsa multe datorii copiilor. Cam așa e și bugetul statului român.
Știți care e partea tristă? Că cifrele acestea nu sunt cele de anul trecut, ci cele pentru 2020.”.
Toti guvernanții sunt mari maeștri în a se împrumuta și a cheltui. Nici unul nu știe și nu vrea să trecă bugetul pe plus. Calculele lor politice fac bugetul după cum trebuie să atragă votanții. Ce sinecuri să mai dea. Și cum să acopere găurile din furturile lor. Așa s-au pierdut banii cu Rompetrol sau banii din litigiul cu frații Micula. Rompetrol a fost gaura data de un mare liberal. Nici un guvernant nu vrea să închidă robinetele, să reducă numărul bugetarilor, să reducă birocrația.
Și nici unul nu-și propune să bage mai mulți bani în buzunarul cetățeanului contribuabil.
A, și nu trebuie să uităm, că cele mai mari pensii le au cei care nu au contribuit cu nimic la ele.
(Curierul de Râmnic)

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *