8 din 10 şoferi au fost nevoiți să evite pietoni care traversau neregulamentar

879 0

Sondaj: 8 din 10 şoferi au fost nevoiți să evite pietoni care traversau neregulamentar

  • 8 din 10 şoferi au făcut manevre ca să evite un accident cu pietoni care traversează neregulamentar
  • 1 şofer din 3 a efectuat, cel puţin o dată, o depăşire riscantă pe timp de ceaţă
  • 13% dintre şoferi îşi curăţă doar parţial maşina de zăpadă. 61% au motivat că fac acest lucru deoarece se grăbesc să plece şi nu au timp suficient
  • 77% dintre şoferii participanţi la sondaj au declarat că li s-a întâmplat ca, în timpul mersului, să le „zboare” pe maşină zăpadă sau gheaţă de pe autovehiculul din faţa lor.

8 din 10 conducători auto au declarat că au făcut manevre ca să evite un accident cu pietoni care traversează neregulamentar. Din aceeaşi categorie a manevrelor riscante,  32% au menționat că au efectuat, cel puţin o dată de când au carnet, o depăşire riscantă pe timp de ceaţă, arată un sondaj online la care au participat 10.233 de respondenţi, dintre care 9.803 şoferi.

Sondajul a fost realizat în cadrul campaniei naţionale de siguranţă şi prevenţie rutieră „Iarna, la volan”, desfăşurată, pe întreaga durată a lunii decembrie 2019, de GENERALI România şi APPA – Asociaţia Pentru Promovarea Asigurărilor, şi a avut ca obiectiv să evalueze comportamentele din trafic ale şoferilor şi ale pietonilor, în special în sezonul rece, dar nu numai.

În cadrul acestuia, 90% dintre şoferi au declarat că fac o verificare tehnică a maşinii înainte de începerea sezonului rece: 46% o verifică personal, în timp ce 44% o duc la un service auto. De asemenea, întrebaţi dacă, atunci când conduc în condiţii de iarnă, plănuiesc şi o rută alternativă în cazul în care drumul planificat iniţial este blocat, 79% au răspuns afirmativ: 44% dintre participanţii la sondaj au declarat că fac acest lucru de fiecare dată, în timp ce 35%, rar.

Întrebaţi dacă au dezactivat sau şi-ar dori să dezactiveze un sistem automat de siguranţă de pe maşina proprie, 2 şoferi din 10 au răspuns afirmativ: 14% au făcut deja acest lucru, în timp ce 6% şi-au manifestat această dorinţă.

  • 8 din 10 şoferi au făcut manevre evazive ca să evite un accident cu pietoni care traversează neregulamentar

59% dintre conducătorii auto care au participat la sondaj au declarat că reduc viteza în dreptul trecerilor de pietoni nesemaforizate de fiecare dată, chiar dacă nu văd pe nimeni în dreptul trecerii, iar 31% încetinesc atunci când văd persoane în apropierea trecerilor şi/ sau când trecerea de pietoni este mascată de maşini parcate. 8% reduc viteza doar când văd persoane în dreptul trecerilor de petoni, iar 2%, doar atunci când cineva se angajează în traversare.

60% dintre conducătorii auto au declarat că văd zilnic în trafic pietoni care traversează prin locuri nepermise, iar 31% văd astfel de nereguli foarte des – în fiecare săptămână. Mai mult, 8 din 10 şoferi au fost nevoiţi să facă manevre evazive ca să evite un accident cu pietoni care traversează prin locuri nepermise: 29%, o dată sau de două ori de când sunt şoferi, 38%, de mai multe ori de când sunt şoferi, iar 14%, de foarte multe ori.

  • 17% dintre şoferi cred că distanţa de frânare scade pe gheaţă

21% dintre respondenţi au declarat că distanţa de frânare scade pe carosabil umed, iar 10% sunt de părere că aceasta creşte nesemnificativ. De asemenea, 17% dintre şoferii care au participat la sondaj sunt de părere că distanţa de frânare scade pe carosabil acoperit de gheaţă, iar 8%, că aceasta creşte nesemnificativ.

 

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *