ANAF în luptă cu bogații României!

812 0

Cei mai bogați 0,01% dintre români ascund de Fisc un sfert din veniturile lor, iar restul ascund mai puțin de 5%, reiese din studiul ”Pauperitatea Fiscala a României”, realizat și lansat joi de Cornel Ban de la Copenhagen Business School și Fundația Friedrich-Ebert-Stiftung. „Este un fapt demonstrat științific ca datorita influenței lor politice și accesului la servicii profesioniste în materie fiscală și de gestionare a activelor, cetățenii cu cele mai mari averi dintr-o societate sunt mai dificil de impozitat în comparație cu cetățenii care au venituri medii sau scăzute. Este greu de crezut că România ar putea fi o excepție de la aceastã legitate socio-economica”, arată studiul.(sursa Hotnews)

„Vorbim de 425 miliarde lei în 2017, bani deținuți de cei mai bogați 10% (care dețin 60% din bogăția totală) și de milionari (cunoscuți în termeni financiari sub denumirea de” persoane cu disponibilități financiare ridicate” sau persoane ale căror active investibile, precum acțiunile și obligatiunile, depășesc un milion de dolari)”

În intervalul 2012-2015 ANAF a auditat 96 persoane din procentul de 0,01% persoane cu cele mai mari averi, iar suma totala a banilor (reprezentând impozite) recuperați a fost meschină, de 35 milioane lei (7,4 milioane euro), respectiv costul a 2 vile în centrul Bucureștiului.(sursa Hotnews)

Potrivit documentului, societatea românească va trebui să decidă dacă va fi nevoită să taie bani de la spitale,  școli, cercetare sau infrastructura sau va cere factorului politic să ia în serios taxarea adecvată a acestor surse de avere în cazul persoanelor situate peste un anumit prag.

„În practică, asta înseamnă o taxă progresivă pe marile averi. În SUA, de pildă, s-a propus 2% pe averi de peste 50 milioane dolari și 6% la cele peste 1 miliard dolari. Impozitarea acestor forme de avere nu este așa de dificilă pe cât pare dacă ANAF ar avea personal adecvat calitativ și cantitativ”, menționează sursa citată.

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *