Medalion literar Petru Pistol

1076 0

Biblioteca Județeană Vâlcea a fost  marți, 21 ianuarie, gazda medalionului literar închinat profesorului de latină, Petru Pistol:  „o cinstire a perenității  profesorului și omului Petru Pistol, așa cum a subliniat domnul profesor Ion Soare.

”Un clasicist printre postmoderniști: Petru Pistol” ,este titlul cărții prezentate, cu acest prilej, scrisă în colaborare cu domnii profesori Ion Soare și Ștefan Găitănaru, în cadrul omagierii profesorului .

Părintele State Burluși a rostit împreuna cu cei prezenți o rugăciune de început.

Din partea Consiliului Județean a adresat cuvânt de mulțumire și apreciere, doamna Sanda Pîrvu, iar, din partea Bibliotecii Județene, domnul director, profesorul Remus Grigorescu.

Colaboratorii domnului profesor Petru Pistol, domnii Soare Ion si Găitănaru Ștefan au prezentat importanța și contribuția domnului profesor Pistol, pentru cultura vâlceană. De asemenea, domnul profesor Ioan Șt. Lazăr a luat cuvântul făcând o scurtă recenzie a cărții.

Petru Pistol este o ”rara avis” printre intelectualii vâlceni. Calm, senin, echilibrat, refuzând orice ostentație, ori reacție pătimașă, el lasă impresia că nu e deloc preocupat, ca atâția alții, de însemnătatea sa în sistemul general al lucrurilor. Accesul la textele fundamentale ale înțelepților de demult l-a înzestrat cu o putere sufletească și o anvergură intelectuală care îl fac imun la toate zădărniciile care pe alții îi copleșesc”. (Doru Moțoc).

Domnia sa și-a descoperit o vocație speculativă, antrenând pentru aceasta cunostințe bine asimilate din varii discipline umaniste corelative: filologie, filozofie, teologie, mitologie, istorie, istoria religiilor, etică, politică, etc., pe care le abordează nu numai în orizontul  lor antic, cât și în cel modern”(Ioan Șt. Lazăr)

 

În final, domnul profesor Petru Pistol a adresat cuvânt de mulțumire celor prezenți, prietenilor si colaboratorilor. A fost un eveniment înălțător, din seria acelor întîmplări frumoase, ale Bibliotecii Județene. ( Corina Enache )

 

Articole asemănătoare

Grenadă de mână antitanc

Postat de - 3 ianuarie, 2020 0
FacebookTwitterDescoperire neașteptată în curtea Jandarmeriei Vâlcea! În data de 3 ianuarie, în jurul orelor 11.45, în timp ce angajații P.R.E.L.C.E.T.…

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *