PLUS Vâlcea – Un stat responsabil înseamnă reforme, justiție independentă și siguranța cetățeanului!

825 0

Statul responsabil față cetățenii săi este fondat pe respectarea libertății individuale și a demnității umane și este atașat valorilor democrației europene.

Statul responsabil asigură acces la resurse și servicii sociale, administrează în mod asumat resursele societății și oferă un cadru optim pentru inițiativă și dezvoltare tuturor cetățenilor.

Statul responsabil funcționează în acord cu supremația legii și promovează patriotismul civic drept liant al națiunii.

Cum ar putea fi toate acestea posibile?

  1. O administrație publică depolitizată, eficientă și responsabilă, capabilă de îmbunătățire continuă, care oferă servicii accesibile și de calitate cetățenilor și mediului de afaceri din România.
  2. Independența justiției trebuie garantată iar încrederea cetățenilor în sistemul judiciar trebuie reclădită. Cele trei puteri – legislativă, executivă, judecătorească – trebuie să funcționeze în echilibru, pe baza principiilor cooperării loiale și controlului reciproc.
  3. Să răspundem nevoii de siguranță a cetățeanului prin apărarea valorilor fundamentale ale statului de drept.

Ne dorim o administrație publică integră și competentă, a cărei activitate să fie ghidată de reguli unitare, coerente și simplificate, care să poată oferi predictibilitate și coordonare actelor de guvernare, accesibilitate, deschidere și încurajarea participării civice în elaborarea și implementarea politicilor publice, un model de bune practici prin inovarea continuă a serviciilor publice, prin adaptarea acestora la nevoile și cerințele cetățenilor, prin onestitate și transparență în gestionarea resurselor publice în interes local, care își onorează promisiunile și își asumă rezultatele activităților.

Dorim ca autonomia unor instituții precum Curtea Constituțională și Avocatul Poporului în raport cu factorul politic să fie sporită, în special prin regândirea procedurilor de desemnare a componenței acestora.

Susținem eliminarea imunității parlamentarilor și membrilor Guvernului, prea des folosită în ultimii ani pentru a bloca proceduri judiciare.

Legea fundamentală trebuie să includă un set minim de prevederi referitoare la desemnarea primarilor și a președinților de Consilii Județene, de natură să asigure stabilitatea sistemului politic din România.

Susținem în mod ferm revenirea la votul în două tururi de scrutin în cazul alegerilor locale, măsură ce ar permite legitimarea ocupanților celor mai importante poziții din administrația publică locală.

Ne propunem redactarea și adoptarea unui Cod electoral care să includă norme unice de organizare a tuturor tipurilor de alegeri (prezidențiale, locale, parlamentare, europene), precum și a referendumurilor.

Propunem pe termen scurt creșterea numărului de parlamentari aleși în Diaspora, în mod direct proporțional cu cetățenii români cu domiciliul înregistrat în Diaspora.

Considerăm necesară stabilirea unui mecanism prin care cetățenii români care locuiesc în Diaspora, dar care și-au păstrat domiciliul înregistrat în țară, să poată opta cu privire la circumscripția în care vor fi luați în calcul în scopul determinării numărului de parlamentari și crearea unui Registru Digital al Diasporei ce oferă o identitate digitală fiecărui român plecat din țară.

Pe baza acestuia se vor stabili drepturi de reprezentare și asistență în țara gazdă din partea consulatelor românești, acces la resurse on-line de informare, de educație sau pentru repatriere.

Propunem modificarea legislației justiției și a legislației penale, astfel încât acestea să se armonizeze cu instrumentele internaționale în materie de combatere a corupției, precum și cu recomandările formulate în cadrul rapoartelor MCV, GRECO și ale Comisiei de la Veneția.

Orice modificări privind legislația trebuie să fie rezultatul unui consens, iar nu al impunerii de către o majoritate conjuncturală.

Susținem cu convingere mijloacele de natură să asigure accesul liber la justiție și termenul echitabil de soluționare a oricăror litigii, iar principalul obiectiv asumat este informatizarea actului de justiție.

Ne propunem să regândim instituția medierii și să încurajăm arbitrajul.

Considerăm vitală dezvoltarea capacității instituționale de a consolida un climat de siguranță a cetățeanului, prin combaterea eficientă a infracțiunilor contra persoanei și patrimoniului.

Ne dorim intensificarea și eficientizarea acțiunilor care să aibă ca finalitate prevenirea și combaterea infracțiunilor de criminalitate organizată internă și transfrontalieră.

Considerăm necesară optimizarea funcțională a structurilor de ordine și siguranță publică, îmbunătățirea proceselor decizionale, gestionarea eficientă a resurselor umane, logistice și financiare.

Mihaela Iliescu – Responsabil comunicare, Biroul Filialei Județene PLUS Vâlcea

Articole asemănătoare

Stimaţi concetăţeni

Postat de - 29 septembrie, 2020 0
FacebookTwitterFolosesc această ocazie pentru a vă mulţumi acelora care aţi avut încredere în mine  şi în  Partidul Naţional Liberal, dar…

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *