Florin Cîțu: Vrem ca toată lumea care primește salariu în România să plătească o contribuție mai mică la Sănătate și la pensii

109 0

Ministrul Vîlceanu vrea o contribuție mai mică la sănătate. Sunt mulți români care, plătesc an de an contribuția și nu beneficiază de ea. Sau, ajung la spital, după zeci de ani de contribuții și li se cere plată suplimentară pentru opersații. Incredibil!

Vrem ca toată lumea care primește salariu în România să plătească o contribuție mai mică, a spus, luni, premierul interimar Florin Cîțu, întrebat fiind despre propunerea lui Dan Vîlceanu de scădere a contribuțiilor de sănătate. Cîțu a adăugat că sunt mai multe variante prin care costul acestor contribuții să fie mai mic pentru români.

„Vom prezenta mai multe variante, eu mă gândeam să arătăm o reducere o contribuțiilor pentru pensii până în 2024.Această varianta a existat până în 2017, azi există plafoane pentru anumite categorii. Rezultatul final e că vrem ca acest cost să fie mai mic pentru cetățeni. Sunt scenarii, vom face asta când vom vedea că această măsură nu are impact asupra deficitului.Anul acesta avem încasări mai bune, am avut deficit la pensii mai mic, avem creștere economică, azi au venit cifrele îmbunătățite, avem încasări la buget mai mari, deci sunt lucruri pe care putem să le facem. Nu vom afecta deficitul bugetar”, a spus Cîțu.

 

Ministrul demis al Finanțelor, Dan Vîlceanu, a vorbit, duminică, despre modul în care sunt percepute contribuţiile la sănătate.

„În toată această discuţie cu eliminarea excepţiilor şi reducerea contribuţiilor, trebuie discutat principial. De exemplu, contribuţiile la sănătate funcţionează ca un RCA. E o asigurare, practic, pentru momentul în care ai nevoie de spital, de serviciile de sănătate.

Este incorect ca cineva care câştigă un salariu mare să plătească 10% din acel salariu, iar cel care câştigă un salariu mic să plătească o contribuţie mult mai mică, ei beneficiind practic de aceleaşi servicii atunci când ajung la spital.

Atunci, ar trebui să gândim un plafon până la care să percepem contribuţia de sănătate, pentru că ea nu funcţionează ca acea contribuţie la pensii, când tu acumulezi, contribui şi vei primi înapoi, atunci când ajung la pensie, o sumă de bani”, a anunţat Vîlceanu, conform profit.ro.

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *