Ziua Îndragostiților : Valentine’s day sau Dragobete?

1210 0

O manifestare deosebit de interesantă, la care “Curierul de Ramnic” a participat cu plăcere,  s-a desfașurat marți, 24 februarie, la Sala ”Mircea cel Bătrân” a Consiliului Județean.  Concursul de dezbateri “Valentine’s Day vs Dragobete”, Consiliul Județean Vâlcea fiind partener cu Inspectoratul Școlar Județean Vâlcea, în organizarea acestui proiect.
Acest concurs promovează valorile culturale și etice fundamentale, spiritul de fair-play, competitivitatea și comunicarea interpersonală și contribuie la formarea, dezvoltarea și exersarea competențelor de gândire critică și de comunicare rațională în spațiul public, precum și la formarea și dezvoltarea atitudinilor social-civice democratice, necesare tinerei generații pentru participarea activă, la viața socială. Practica dezbaterilor îi pregăteşte pe tineri să acționeze şi să participe inteligent în viața socială, să investigheze şi să analizeze probleme importante ale lumii contemporane, să fie critici şi constructivi în abordările asupra unui subiect.
A luat cuvântul domnul președinte al Consiliului Județean, Constantin Rădulescu, care a ținut să aprecieze desfășurarea acestui eveniment inedit, de interes pentru tinerii liceeni și nu numai.”Dragostea vindecă, dragostea ne face mai buni, dragostea completează…”– Constantin Radulescu.

Am remarcat prezența  doamnei Inspector general Andra Bica, din partea Inspectoratului Școlar Județean, care a subliniat importanța acestui Concurs de dezbateri cu participarea echipelor de elevi de la Colegiul Național de Informatică “Matei Basarab” din Râmnicu Valcea, Liceul ”Gib Mihăescu” din Dragășani și Liceul ”Constantin Brâncoveanu” din Horezu.

Un concurs extrem de interesant, cum a apreciat și domnul profesor Constantin Cioinică de la Liceul ”Constantin Brancoveanu” Horezu, care  a urat succes echipelor combatante. A fost un concurs în care a dominat fair-play-ul.

S-au format patru echipe combatante de elevi care s-au împărțit în două tabere: două echipe reprezentând ”Guvernul”, care au susținut sărbătoarea de ”Dragobete” și două echipe reprezentând ”Opoziția”, care au susținut ”Valentine s Day”.

Cei care au susținut sărbătoarea ”Dragobete”, ”Guvernul”,  au apreciat că un popor fără tradiții este un popor fără viitor. Acest obicei vechi trebuie păstrat și continuat, mai ales de către tineri. Nu se dorește contopirea tradițiilor cu cele globale. Eforturile strămoșilor de a continua această tradiție au fost cele de a păstra ideea de autenticitate. Și nu se dorește, de altfel, cheltuirea prin cumpărarea unor cadouri scumpe, ci evidențierea sentimentelor sincere.

În schimb, ”Opoziția”, cei care au susținut ”Valentine s Day” este o sărbătoare mai ”iubăreață” decât Dragobetele”. Alegerea este a fiecăruia dacă va cumpăra sau nu un cadou pentru persoana iubită. Ei consideră că nu se pierde tradiția, această sărbătoare fiind cunoscută la nivel global și aduce UNITATE PRIN DIVERSITATE. Noi putem învăța de la străini și putem evolua luând de la ei, ridicându-ne, astfel, spiritual. Vacanțele programate în această perioadă ajută economia țării.

Extrem de interesante mi s-au părut părerile elevilor de liceu și constructive, de asemenea.

Câstigatori au fost toți membrii echipelor care au participat cu interes la dezbatere, fiind felicitați și răsplătiți cu diplome de participare.

Cu siguranță, amândouă sărbătorile simbolizează iubirea, iar tinerii pot păstra și duce mai departe tradițiile noastre dar sunt și conectați la tot ceea este nou.

În finalul manifestării am participat la un spectacol deosebit dedicat zilei de ”Dragobete”, susținut de un grup din cadrul Liceului de Arte ”Victor Giuleanu” și ansamblul  liceului teoretic ”Gib Mihăescu” Drăgășani.

Corina Enache

Articole asemănătoare

Comedia Zorilor

Postat de - 10 martie, 2020 0
FacebookTwitterAm  primit un frumos cadou la Teatrului Ariel, în seara zilei de 8 Martie, spectacolul „Comedia zorilor”. Această comedie  ne arată realitatea…

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *