E criza coronavirus dar România nu poate scăpa de ”CENTRALISMUL DEMOCRATIC”

207 0

Ați văzut măsurile luate de guvernul nostru pentru micii și mijlocii întreprinzători, cei care le plătesc și lor salariile? Să obțină un certificat de situație de urgentă emis de Ministerul Economiei. Păi de la centru? Și pe ce criterii? Că elaborarea criteriilor de orice fel ne-a măcinat micul întreprinzator pană acum.

Să o spunem pe șleau? Dacă calculezi așa încet ce să faci pentru ai tăi, fii sigur că alții calculează la greu și rapid cum să profite de ai tăi.

Hai să vedem, ce au facut alții, așa cum a sintetizat Dan Andronic în Evenimentul Zilei.

https://evz.ro/cand-toti-europenii-arunca-cu-bani-romania-este-zgarcita.html

Germania – Autorităţile economice au spus că Germania este gata să pună în circulaţie un pachet major de stimulente, cu 550 de miliarde de euro disponibili pentru credite de la banca de stat germană KfW.

Franţa – Preşedintele Emmanuel Macron a spus că Franţa va garanta credite bancare de până la 300 de miliarde de euro pentru companii.

Spania – Guvernul este pe cale să furnizeze 100 de miliarde de euro sub formă de garanţii pentru credite pentru companii şi încă 17 miliarde de euro ajutoare directe pentru menţinerea firmelor în funcţiune în timpul carantinei, totalizând 117 miliarde de euro.

Polonia – plan de stimulente de 51,3 miliarde de dolari care include amânări pentru plata datoriilor şi contribuţiilor sociale, garanţii de credite precum şi plata salariilor persoanelor care nu pot munci.

Republica Cehă – 3,5 miliarde de euro ajutoare directe pentru afaceri şi alte 30 de miliarde de dolari sub formă de asistenţă indirectă, inclusiv garanţii, total 34 de miliarde de euro

Italia – Guvernul a promis să cheltuiască 25 de miliarde de euro.

Lituania – 2,5 miliarde de euro pentru stimulente, inclusiv instrumente în numerar, credite fiscale şi garanţii de stat.

Am lăsat la urmă Ungaria ca să vă arăt cum este când cineva se miscă repede și în interesul alor săi.

În Ungaria, obligaţia returnării împrumuturilor şi dobânzilor aferente pentru creditele contractate până la data de astăzi, de către persoane fizice şi companii, este suspendată până la sfârşitul anului, a anunţat premierul ungar Viktor Orbán, miercuri, în declaraţia dată în pauza şedinţei de guvern, pe pagina sa de Facebook, potrivit MTI. Prim-ministrul a prezentat, printr-un mesaj video, măsuri luate pentru protejarea economiei şi a locurilor de muncă, în perioada epidemiei de coronavirus.

Şeful guvernului de la Budapesta a specificat că împrumuturile pe termen scurt, acordate companiilor, vor fi prelungite până la data de 30 iunie.

Pentru creditele de consum care vor fi contractate începând cu ziua de joi, dobânda anuală efectivă (DAE) va fi limitată la rata  dobânzii de referinţă stabilită de banca centrală plus maximum 5%.

În plus, în sectoarele care se confruntă, deja, cu probleme grave – turismul, sectorul Horeca, divertisment, sport şi cultură, respectiv în transportul de pasageri, adică şi în rândul şoferilor de taxi – obligaţia de plată a contribuţiei din partea angajatorilor este suspendată integral până la data de 30 iunie.

Nivelul contributiilor din partea angajatilor va fi redus, iar angajatii nu vor plati nici contributii la fondul asigurarilor sociale, iar nivelul la fondul asigurarilor de sanatate va scade la minimul prevazut de lege.(sursa digi24)

Și mai jos vă redăm măsurile luate de Ministerul de Finanțe

Credite garantate pentru IMM-uri

Astfel, Ministerul Finanțelor va garanta până la 80% din valoarea finanțărilor acordate întreprinderilor mici și mijlocii. Valoarea maximă a creditelor/liniilor de credit pentru finanțarea capitalului de lucru acordate unui beneficiar nu poate depăși media cheltuielilor aferente capitalului de lucru din ultimii doi ani fiscali, în limita a 5 milioane lei. Pentru creditele de investiții, valoarea maximă a finanțării este de 10 milioane de lei, potrivit unui comunicat al MFP.

 

Valoarea maximă cumulată a finanțărilor garantate de stat care pot fi acordate unui beneficiar în cadrul acestei facilități este de 10 milioane lei.

Pentru microîntreprinderi sau întreprinderi mici, statul va acorda garanții pentru credite/linii de credit pentru finanțarea capitalului de lucru, exclusive dobânzile, comisioanele și speze bancare aferente creditului garantat de stat în procent de maximum 90%. Valoarea maximă a finanțărilor va fi de 500.000 lei pentru microîntreprinderi și de 1 milion de lei pentru întreprinderile mici.

Valoarea maximă a fiecărei finanțări acordate unui beneficiar nu poate depăși media cheltuielilor aferente capitalului de lucru din ultimii doi ani fiscali.

De asemenea, Ministerul Finanțelor va subvenționa 100% din dobânzile pentru creditele ce urmează a fi garantate, atât pentru microîntreprinderi, cât și pentru IMM-uri.

Dobânda va fi subvenționată de la momentul acordării creditului până la data de 31 martie 2021.

Acordarea subvenției ar putea fi prelungită până în 2022, dacă România va avea o prognoză de creștere economică mai mică decât cea înregistrată în anul 2020.

Obligațiile fiscale restante și alte creanțe bugetare se vor achita din creditul/linia de credit pentru capitalul de lucru acordate în cadrul programului.

Perioada de garantare a creditelor/liniilor de credit pentru capital de lucru va fi de 36 de luni cu posibilitatea prelungirii cu 36 de luni. Pentru creditele de investiții a fost menținută perioada de 120 de luni.

De asemenea, Ministerul Finanțelor va acoperi de la buget și comisionul de administrare pentru acoperirea costurilor de acordare și monitorizare a garanțiilor acordate de Fondul Național de Garantare.

Fără executări silite

Guvernul a decis de asemenea să se suspende sau să nu înceapă măsurile de executare silită prin poprire a persoanelor fizice, cu excepția executărilor silite care se aplică pentru recuperarea creanțelor bugetare stabilite prin hotărâri judecătorești pronunțate în materie penală. Măsurile de suspendare a executării silite prin poprire asupra sumelor urmăribile reprezentând venituri și disponibilități bănești se aplică, prin efectul legii, de către instituțiile de credit sau terții popriți, fără alte formalități din partea organelor fiscale.

De asemenea, pe perioada stării de urgență, pentru obligațiile fiscale scadente începând cu data intrării în vigoare a ordonanței de urgență și neachitate până la încetarea măsurilor prevăzute de starea de urgență nu se calculează și nu se datorează dobânzi și penalități de întârziere conform Codului de procedură fiscală. Această facilitate va fi menținută pentru încă 30 de zile de la încetarea stării de urgență.

În acest fel, contribuabilii sunt eligibili să participe, de exemplu, la procedurile de achizițiile publice derulate în această perioadă sau să nu li se anuleze diverse autorizații.

S-a decis ți prorogarea termenului pentru depunerea intenției de restructurare până la data de 31 iulie 2020 și prorogarea termenului de depunere a cererii de restructurare până la data de 30 octombrie 2020

Contribuabilii care aplică sistemul de declarare și plată a impozitului pe profit anual, cu plăți anticipate efectuate trimestrial, pot efectua plățile anticipate trimestriale pentru anul 2020, la nivelul sumei rezultate din calculul impozitului pe profit trimestrial curent. Modul de calcul se păstrează pentru toate trimestrele anului fiscal 2020.

De asemenea, pentru cei care au optat pentru un exercițiu financiar diferit de anul calendaristic, se aplică pentru plățile anticipate datorate pentru trimestrele rămase din anul modificat care se încheie în anul 2020, precum și pentru calculul celor care sunt aferente trimestrelor din anului fiscal modificat care începe în anul 2020 și sunt cuprinse în anul calendaristic 2020, mai arată comunicatul.

Certificat pentru amânarea plății utilităților

De asemenea, pe durata stării de urgență, întreprinderile mici și mijlocii care dețin certificatul de situație de urgență emis de Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, beneficiază de amânarea la plată pentru serviciile de utilități – electricitate, gaze naturale, apă, servicii telefonice şi de internet, precum și de amânarea la plată a chiriei pentru imobilul cu destinație de sediu social și de sedii secundare.

Prin derogare de la alte dispoziții legale, în contractele în derulare, altele decât cele prevăzute anterior încheiate de întreprinderile mici sau mijlocii, care dețin certificatul de situație de urgență emis de Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, poate fi invocată forța majoră împotriva acestora numai după încercarea, dovedită cu înscrisuri comunicate între părți prin orice mijloc, inclusiv prin mijloace electronice, de renegociere a contractului, pentru adaptarea clauzelor acestora cu luarea în considerare a condițiilor excepționale generate de starea de urgență.

Se amână plata impozitelor

Guvernul a decis și prorogarea termenului de plată pentru impozitul pe clădiri, impozitul pe teren, respective impozitul pe mijloacele de transport de la 31 martie 2020 la 30 iunie 2020, perioadă în care se vor primi în continuare bonificațiile stabilite de consiliile locale.

În aceste condiții, Guvernul a aprobat ca plata ratelor și dobânzilor aferente împrumuturilor din venituri rezultate din privatizare acordate de Ministerul Finanțelor Publice unităților administrative-teritoriale să se poate amâna, la cererea acestora, pe o perioadă de trei luni, de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență. Pentru această perioadă Ministerul Finanțelor Publice nu calculează dobânzi și dobânzi de întârziere. Facilitatea nu este acordată împrumuturilor care înregistrează restanțe la plată, arată Ministerul Finanțelor.

Ținând cont de necesitatea achiziției în continuare a materialelor și echipamentelor sanitare necesare, Ministerul Finanțelor Publice acordă un împrumut din venituri rezultate din privatizare în valoare de 1,15 miliarde lei Companiei Naționale UNIFARM S.A., pe o perioadă de 6 luni.

Începând cu data intrării în vigoare a ordonanței de urgență, pe perioada stării de urgență instituite pe teritoriul României, se autorizează ordonatorii principali de credite să efectueze virări de credite bugetare și credite de angajament neutilizate, după caz, astfel încât să asigure fondurile necesare pentru aplicarea măsurilor de combatere și prevenire a răspândirii infectării cu coronavirusul SARS-CoV-2.

Ministerul Finanțelor Publice va aproba repartizarea pe trimestre a virărilor de credite bugetare şi credite de angajament, pe baza comunicărilor transmise de ordonatorii principali de credite a virărilor în termen de 5 zile lucrătoare de la data efectuării.

Să sperăm că lucrurile vor merge intr-o direcție bună.

Dacă calculezi așa încet ce să faci pentru ai tăi, fii sigur că alții calculează la greu și rapid cum să profite de ai tăi.

Curierul de Râmnic

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *