Răspunsul Primăriei Călimănești la sondajul nostru

1079 0
Ca urmare a cererii dumneavoastră, transmisă în baza Legii 544/2001, privind liberul acces la informaţiile de interes public, cu modificările şi completările ulterioare, vă transmitem atasat răspunsurile solicitate.
Vă mulțumim!

1. Având în vedere situația creată după decretarea stării de urgență, de către Președintele Iohannis, vă rugăm să ne comunicați care au fost măsurile implementate de instituția dumneavoastră, pentru stoparea propagării virusului?

  • La nivelul orașului Călimănești s-au luat toate măsurile, care intră în sfera noastră de competență legală, stabilite prin Ordonanțele Militare emise de Ministerul Afacerilor Interne sau prin hotărârile Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Vâlcea emise în urma hotărârilor Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență. Activitatea de carantinare decurge normal și legal. Centrul de carantină se află sub pază zi și noapte, în așa fel încât contactul dintre cei cazați aici și cetățenii orașului nu a fost și nu este posibil. Cei aflați în izolare la domiciliu sunt monitorizați permanent. Poliția orașului Călimănești, Poliția Locală și Biroul de Asistență Socială îi verifică de câteva ori pe zi pentru a vedea dacă respectă regulile de izolare la domiciliu.
  1. Cum au reacționat locuitorii orașului dumneavoastră la măsurile luate?
  • Locuitorii orașului Călimănești sunt oameni responsabili și reacția lor, cu mici excepții, a fost una pe măsură.
  1. Aveți cunoștință de existența unor grupuri mai mari de localnici, care s-au întors, recent, din zone de risc din Europa? Dacă da, cum ați procedat cu acești cetățeni?
  • Așa cum v-am spus, la nivelul orașului Călimănești există persoane aflate în izolare la domiciliu. Numărul acestora variază de la o zi la alta. Unele au ieșit deja din izolare, altele intră în izolare pe măsură ce revin din zone de risc. Cu acestea se ține legătura și sunt verificate pentru a nu părăsi locuința. Am adresat un apel către membrii Comitetului Local pentru Situații de Urgență și către cetățeni, ca orice caz de întoarcere dintr-o țară în care numărul de purtători ai virusului a trecut de 500 să fie imediat anunțat autorităților publice locale, Poliției, medicilor de familie, în așa fel încât măsurile de izolare și carantină să fie respectate. Ținem să mulțumim și pe această cale cetățenilor orașului Călimănești pentru că au dat și dau dovadă de înțelegere și solidaritate cu cei aflați în situații deosebite și îi rugăm să respecte în continuare toate măsurile restrictive stabilite prin regulile de prevenire a răspândirii noului tip de coronavirus.
  1. La nivelul localității dumneavoastră, considerați că sunt suficiente stocuri de dezifectanți, măști și alte materiale de prim ajutor? Dacă nu, vă rugăm să ne precizați cui ați cerut ajutor și cu ce rezultate?
  • Situația stocurilor de măști sau dezinfectanți este aceeași ca peste tot și în Călimănești. Pe măsură ce agenții economici reușesc să se aprovizioneze, cetățenii își cumpără ceea ce au nevoie. În cadrul Primăriei orașului Călimănești s-au luat măsuri de prevenire, fiecare angajat a fost instruit asupra elementelor comportamentale care trebuie urmate pentru prevenirea răspândirii noului tip de virus și s-au întocmit inclusiv instrucțiuni de lucru. Programul cu publicul este de luni până vineri între orele: 8.00-11.00 și 15.00 – 16.00. Rugăm cetățenii să respecte prevederile Ordonanțelor Militare și dacă, totuși, există urgențe, care se încadrează în prevederile legale, și ajung în zona de lucru cu publicul din incinta primăriei să păstreze distanța de siguranță de cel puțin 1,5 m între ei. Pentru fiecare zonă de lucru cu publicul s-au instituit pauze de curăţenie în care se aplică soluţii dezinfectante pe podele, mobilier, clanţele uşilor etc.
  1. Vă rugăm să ne comunicați care sunt nevoile locuitorilor din zona dumneavoastră administrativă: ajutoare materiale pentru locuitorii mai vârstnici sau care nu se pot deplasa, dezinfectanți și materiale de prim ajutor medical de urgență, consiliere psihologică pentru locuitorii suspecți de coronavirus- persoane întoarse recent din străinătate, cetățeni care manifestă simptom de coronavirus etc.
  • Biroul de Asistență Socială din cadrul Primăriei orașului Călimănești este în permanentă legătură cu persoanele aflate în dificultate în această perioadă și, pe măsura identificării nevoilor acestora, se caută soluții de sprijin care intră în sfera noastră de competență legală. În urma apelului făcut de Primăria orașului Călimănești către comercianții de pe raza localității și aceștia au identificat soluții pentru a livra produse la domiciliu. De asemenea, pentru a veni în întâmpinarea locuitorilor, Primăria a trimis gratuit către magazine, funcționale în această perioadă, din Jiblea Veche, Jiblea Nouă, Păușa, Seaca, declarații pe propria răspundere, însă, le reamintesc faptul că declarațiile pot fi scrise și de mână sau completate direct pe telefon. Am luat măsura montării de dispozitive cu dezinfectant pentru mâini, precum și de covorașe dezinfectante la toate intrările blocurilor din localitate. În funcție de situația epidemiologică, vom vedea ce măsuri se impun a fi luate.

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *