- Având în vedere situația creată după decretarea stării de urgență, de către Președintele Iohannis, vă rugăm să ne comunicați care au fost măsurile implementate de instituția dumneavoastră, pentru stoparea propagării virusului?
R: A fost convocat Comitetul Local pentru Situații de Urgență și s-au prezentat toate reglementările propuse prin decret. Avem o colaborare fructuoasă cu polițiștii din comună, cu medicul de familie și mai ales cu cetățenii care au înțeles că doar protejându-ne unii pe alții vom ieși cu bine din această pandemie. Informăm în mediul online, pe pagina oficială a primăriei www.primariabarbatesti.ro, pe contul de facebook al primăriei, precum și prin afișaj în localitate tot ce trebuie să știe și mai ales să facă fiecare locuitor din Bărbătești pentru a implementa măsurile pe care ni le transmit autoritățile de la nivel central.
- Cum au reacționat locuitorii comunei dumneavoastră la măsurile luate?
R: În comuna Bărbătești avem oameni care au înțeles că nu este de joacă cu acest coronavirus. Bineînțeles că mai sunt și cazuri, dar izolate, de cetățeni care încearcă să facă pe vitejii, însă le-am tăiat orice elan comunicându-le ceea ce ne permite legea să punem în aplicare în ceea ce-i privește.
- Aveți cunoștință de existența unor grupuri mai mari de localnici, care s-au întors, recent, din zone de risc din Europa? Dacă da, cum ați procedat cu acești cetățeni?
R: Bâlbele responsabililor de la nivel național și județean au avut repercusiuni și la nivelul localității noastre, însă am reușit să identificăm fiecare persoană care a sosit în localitate începând cu 1 martie 2020. Am luat legătura cu fiecare în parte, am transmis DSP, ISU și Instituției Prefectului situații la zi și DSP a decis modalitatea în care s-a procedat în ceea ce-i privește. Cei mai mulți dintre ei, 14 până astăzi, au fost izolați la domiciliu. Nu avem nicio persoană aflată în carantină.
- La nivelul localității dumneavoastră considerați că sunt suficiente stocuri de dezifenctanți, măști și alte materiale de prim ajutor? Dacă nu, vă rugăm să ne precizați cui ați cerut ajutor și cu ce rezultate?
R: Până în prezent am achiziționat material dezinfectant, spirt, clor, măști, mănuși de unică folosință, precum și câteva medicamente. Pe care, deocamdată le-am pus la dispoziția angajaților Primăriei și ai societății de apă canal. Totodată, am făcut acțiuni de igienizare a sediului Primări și am întreprins o amplă acțiune de igienizare și dezinfecție la nivelul comunei, în toate satele aparținătoare. Aceste acțiuni vor continua zilnic.
- Vă rugăm să ne comunicați care sunt nevoile locuitorilor din zona dumneavoastră administrativă: ajutoare materiale pentru locuitorii mai vârstnici sau care nu se pot deplasa, dezinfectanți și materiale de prim ajutor medical de urgență, consiliere psihologică pentru locuitorii suspecți de coronavirus- persoane întoarse recent din străinătate, cetățeni care manifestă simptom de coronavirus.
R: În ceea ce privește locuitorii mai vârstnici, am desfășurat ample acțiuni de a le explica ce nu au voie să facă în această perioadă și de a le spune că suntem la dispoziția lor și-i vom sprijini cu toții, însă am constatat că mulți dintre ei știau de la copii sau nepoți ce trebuie să facă în aceste vremuri. În ceea ce privește cealaltă categorie la care faceți referire, noi vom fi alături de ei și le vom pune la dispoziție tot ceea ce au nevoie, pornind de la dezinfectanți, materiale de prim-ajutor, dar și consiliere psihologică, noi având în cadrul CLSU Bărbătești un psiholog acreditat!