ABA OLT : Lucrările de decolmatare și de întreținere a albiilor realizate în condiții de siguranță pe râurile din administrare.

1008 0

Respectând măsurile luate la nivel național,  generate de epidemia cu Coronavirus (COVID 19), în ceea ce privește deplasarea în teren, în echipe de maxim 3 persoane, echipate cu măști și mănuși de protecție, precum și respectarea distanțării sociale, Administrația Bazinală de Apă  Olt,  prin formațiile de lucru din cadrul Sistemului de Gospodărire a Apei Vâlcea, a continuat  desfășurarea lucrărilor de întreținere a cursurilor de apă conform  programului de Gospodărire a Apelor, aprobat pe anul 2020.

Astfel, în perioada 01 martie- 03 aprilie 2020, pe cursurile de apă din județul Vâlcea au fost desfășurate lucrări de decolmatare, corecție, reprofilarea albiilor minore și protecția malurilor în zonele: Lotru, la Malaia  – volum de terasamente de 2640 mc;  Topolog,  la Milcoiu, amonte pod DN – volum de terasamente de 3000 mc; Cacova, la Stoenesti –volum de terasamente de 4070 mc;  Râmești, la Horezu, zona parc – volum de terasamente de 450 mc; Bistricioara, la Tomșani, punct Teodorescu – volum de terasamente de 3040 mc; Pesceana, la Drăgășani  –  volum de terasamente de 3500 mc și  Peșteana, la Ghioroiu, punct Oprișan –volum de terasamente de 4000 mc.

Tot în această  perioadă au fost efectuate lucrări de defrișări de vegetație și igienizare pe cursurile de apă din județ în zonele: Olănești, in zona municipiului Rm. Vâlcea; Valea Serbăneasa, la Nicolae Balcescu;  Olănești, la U.A.T. Olănești; Latorița, la Ciunget; Voineșița, la Voineasa; Ursani, la Horezu; Luncavăț, la Horezu;  Otăsău, la Mănăstirea Dintr-un Lemn; Govora, la Mihaești; Dalga, la Drăgășani;  Stefanestis și Pesteana, la Bălcești – Ghioroiu.

Pentru aceste lucrări au fost folosite utilajele din dotare: buldoexcavator, motocositoare, defrișatoare, excavator și buldozer.

Menționăm faptul că la fiecare lucrare echipele noastre trebuie să adune deșeurile aruncate pe malurile apelor de anumiți cetățeni certați cu civilizația, deșeuri care, de fiecare dată, îngreunează înaintarea lucrărilor.

Revenim cu rugămintea către  autoritățile publice locale, care sunt  responsabile de gestionarea regimului deșeurilor, să  igienizeze cursurile de apă în arealul pe care îl administrează.  După cum se cunoaște, aceste deșeuri aruncate pe malurile apelor, în special acolo unde sunt lucrări hidrotehnice, pot deveni  baraje în calea apei, motiv pentru care gospodării și terenuri agricole pot  fi inundate.

În acest sens, implicarea dumneavoastră în igienizarea cursurilor de apă ar ușura bunul mers al lucrărilor de decolmatare, corecție și reprofilarea albiilor.

Subliniem faptul că instituția noastră nu are ca obiect de activitate colectarea deșeurilor de pe maluri și din cursurile de apă, ci întreținerea albiilor și a malurilor acestora. Astfel, prin programul anual de gospodărire a apelor, pe lângă lucrări de decolmatare, reprofilări de albii și terasamente, se întreprind acțiuni de cosire și defrișare a suprafețelor acoperite cu vegetație și degajarea terenurilor de vegetația cosită. ​

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *