Costul crizei trebuie suportat de toată lumea

659 0

Și îl citam , în ziarul nostru, într-un articol anterior pe domnul ministru Cîțu.

Și mai scriam că: ”Se pare că nu se mai poate altfel! Costurile bugetare sunt foarte mari! În perioade de criză se vede acest lucru!”

Continuarea? Guvernul ia în calcul o reglementare prin care o parte din salariații din sistamul public vor intra “într-o formă de șomaj tehnic”.

”Vă solicit să analizaţi proiectul de ordonanţă de urgenţă iniţiat de doamna ministru Violeta Alexandru. Cred că solidaritatea trebuie să se manifeste în astfel de situaţii. Toţi trebuie să preluăm pe umerii noştri din greutatea crizei care este provocată de această epidemie. La ora actuală sunt peste 1,5 milioane angajaţi din mediul privat, la care putem adăuga toţi cei care au activităţi în cadrul persoanelor fizice autorizate, al întreprinderilor familiale sau alte forme de activitate ale profesiilor liberale. Practic, nu putem să lăsăm numai pe umerii lor suportarea acestei crize şi din cauza asta m-am hotărât împreună cu ministrul Muncii şi ministrul Finanţelor să găsim o soluţie ca şi în sectorul public să existe o preluare a acestei greutăţi printr-o formă de solidaritate”. A cerut Prim-ministrul Orban.

”În instituţiile publice angajaţii vor fi împărţiţi în jumătate – pe fiecare birou, serviciu, direcţie – astfel încât să se asigure funcţionalitatea instituţiilor, ministere, agenţii, autorităţi, primării, consilii judeţene. Jumătate dintre angajaţi lucrează 15 zile şi restul de 15 zile din lună, zece zile de lucru, deci practic zece zile lucrează şi restul rămân într-o formă echivalentă şomajului tehnic. În perioada în care jumătate stă în şomaj tehnic, lucrează cealaltă jumătate”. A continuat domnul Orban.

Și au apărut cereri de solicitări de derogare, care mai de care mai stranii. Pentru șefime. Se pare însă că nu va scăpa nimeni.

”Pentru corectitudine.” A precizat Violeta Alexandru ministrul Muncii.

În timp ce salariile la stat sunt uneori uriașe, în mediul privat rar se ridică la înalțimea salariului mediu pe economie.

Trebuie să aplaudăm reținut această măsură deoarece salariul la stat va scădea doar cu 12,5%, măsura vine destul de târziu și până se va pune în practică va mai trece un timp iar perioada până la încetarea stării de urgență scade.

Așa că și aceasta este o jumătate de măsură.

Curierul de Râmnic

 

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *