De aniversare a 100 de ani de la semnarea Tratatului de la Trianon manifestările au fost interzise

403 0

Titus Corlățean: Ministerul Afacerilor Externe a interzis organizarea oricăror manifestări de aniversare a 100 de ani de la semnarea Tratatului de la Trianon!

Ministerul Afacerilor Externe a interzis organizarea oricăror manifestări de aniversare a 100 de ani de la semnarea Tratatului de la Trianon, scrie jurnalistul Dan Andronic în EVZ. Dezvăluirea a fost făcută în emisiunea „Piața Ideilor”, dedicată zilei de 4 iunie – semnarea Tratatului de la Trianon, la care au participat, alături de realizatorul Radu Popa, directorul EVZ Dan Andronic și senatorul PSD Titus Corlățean, inițiatorul legii prin care 4 iunie este declarată ZiuaTratatului de la Trianon, act normativ adoptat recent de Camera Deputaților, transmite Romanian Global News.

Vicepreședintele Senatului, Titus Corlățean, a afirmat că Ministerul Afacerilor Externe ar fi dat o directivă către toate reprezentanțele diplomatice și ale Institutului Cultural Român (ICR) prin care li se cere să anuleze orice dezbatere sau manifestare dedicată acestei zile.
Întrebat de Dan Andronic dacă este sigur de această informație, senatorul PSD a spus că da și că cel care a semnat ordinul operativ din partea MAE este persoana care se ocupă în mod oficial, din partea ministerului, de relația cu ICR . Senatorul PSD a mai spus că nepromulgarea de către președintele Klaus Iohannis a legii adoptate de Parlament este un rezultat al vizitei ministrului de Extrene ungar, Peter Szijjarto, la București.
„Forțe politice începând cu Jobbik și Fidesz au determinat și adoptarea, în 2010, în Ungaria, a două legi, una privind ‘comemorarea’ a așa zisei tragedii a națiunii maghiare prin Tratatul de la Trianon și a doua lege privind acordarea, pe baze etnice, a cetățeniei ungare etnicilor maghiari care trăiesc în alte state. Dacă vocea statului român rămâne tăcută în planul relațiilor internaționale, există riscul de a se auzi numai teoria cealaltă”, a mai spus Corlățean.
De altfel, pe site-ul MAE nu se găsea miercuri nicio informație legată de ziua de 4 iunie și niciun anunț privind acțiuni ale ministerului condus de Bogdan Aurescu dedicate împlinirii a 100 de ani de la semnarea Tratatului de la Trianon.

Romanian Global News

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *