Raport „Promo-LEX”

875 0

Raport „Promo-LEX”: Autoritățile Federației Ruse continuă să influențeze DECISIV evenimentele în regiunea transnistreană, unde drepturile omului sunt grav încălcate

Drepturile locuitorilor din regiunea transnistreană a R. Moldova, în special cele cu privire la libertate și siguranță, dreptul de a nu fi supus torturii și relelor tratamente, la libertatea de exprimare și asociere, de circulație, dreptul la educație, dreptul la proprietate etc., continuă să fie încălcate se arată în Raportul anual – „Drepturile Omului în regiunea transnistreană a Republicii Moldova. Retrospectiva anului 2019”, întocmit de experții de la Asociația „Promo-LEX” și preluat de Romanian Global News.

Cu toate acestea, comportamentul autorităților Republicii Moldova, Federației Ruse precum și al administrației de la Tiraspol nu s-a schimbat nici pe parcursul anului 2019, iar provocările și gravele probleme sistemice la adresa drepturilor omului s-au păstrat, fără nicio tentativă de a căuta și găsi soluții viabile pentru garantarea și respectarea drepturilor fundamentale ale omului în acest teritoriu al Republicii Moldova.
.
Autorii raportului au remarcat faptul că regiunea transnistreană este în continuare un teritoriu închis și practic inaccesibil pentru instituțiile sau misiunile de monitorizare reală a drepturilor omului. Drept impact, cei aproximativ 400 000 de locuitori, dintre care peste 330 000 cu cetățenia Republicii Moldova, sunt lipsiți de garanții sau instrumente eficiente de protecție a drepturilor lor.

Pavel Cazacu, avocat în cadrul Asociației „Promo-LEX”, a menționat în cadrul conferinței de prezentare a raportului că acțiunile abuzive ale administrației de facto de la Tiraspol continuă să afecteze grav drepturile și libertățile fundamentale ale locuitorilor din stânga Nistrului
„Autoritățile constituționale, dar și ceilalți actori relevanți în promovarea și protecția drepturilor omului în regiunea transnistreană a Republicii Moldova trebuie să depășească etapa măsurilor cu caracter temporar și să își concentreze eforturile spre rezolvarea definitivă a problemelor sistemice. Lipsa unei strategii pe termen lung, precum și frecventele modificări ale strategiilor guvernamentale nu fac altceva decât să înghețe oricare progres în domeniul drepturilor omului. Creșterea constantă a numărului cazurilor în care CtEDO constată violarea drepturilor omului în regiune constituie un indicator că actorii implicați în rezolvarea conflictului transnistrean ar trebui să se preocupe primordial de rezolvarea acestor probleme”, a remarcat Pavel Cazacu.

Aceeași sursă a arătat că autoritățile Federației Ruse continuă să influențeze decisiv evenimentele în acest teritoriu, ca urmare a suportului politic, militar și economic, oferit necondiționat administrației de la Tiraspol, contrar angajamentelor bilaterale și internaționale și mai ales a statutului său de mediator în procesul de rezolvare a problemei transnistrene.
Totodată, numeroasele constatări ale Curții Europene a Drepturilor Omului în cele 16 hotărâri în 34 de cauze transnistrene, pronunțate în 2019, obligă Republica Moldova, Federația Rusă și organizațiile internaționale relevante să grăbească și să eficientizeze discuțiile privind identificarea unor soluții pentru garantarea drepturilor fundamentale pentru toți locuitorii regiunii transnistrene și ai Zonei de Securitate.

Pentru prima dată, în două hotărâri Curtea de la Strasbourg a condamnat atât Guvernul Federației Ruse, cât și Guvernul Republicii Moldova, recunoscând responsabilitatea acestora de încălcarea drepturilor omului în stânga Nistrului.

Romanian Global News

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *