Comisia Europeană se spală pe mâini de încălcarea dreptului la apărare al copiilor Cameliei Smicală: „Respectarea și protejarea efectivă a drepturilor fundamentale revine statelor membre și autorităților lor judiciare”
Doctorița Camelia Smicală, ai cărei copii sunt confiscați abuziv și separați între ei de autoritățile „sociale” din Finlanda, refuzându-li-se contactul cu mama, duhovnicul sau avocatul, a publicat joi pe Facebook rezultatul unui demers inițiat de europarlamentarul Maria Grapini către Comisia Europeană, care a răspuns că nu poate interveni peste justiția din Finlanda în cazul încălcării dreptului copiilor la apărare, scrie www.activenews.ro, preluat de Romanian Global News.
„O nouă scrisoare trimisă Comisiei europene pentru familia Smicală și un răspuns pe care nu-l comentez! Regret că nu pot să ajut copiii și mama, care sunt traumatizați de câțiva ani!”, a scris europarlamentarul Maria Grapini pe Facebook, redistribuit de Camelia Smicală.
În postarea d-nei Grapini sunt atașate întrebarea cu solicitare de răspuns scris adresată Comisiei Europene și răspunsul oferit pe 18 iunie 2020 de președintele Suica în numele C.E.
„Drepturile omului și ale copilului sunt principii de bază ale statului de drept, pe care Comisia le susține în fiecare dintre statele membre. Mass-media din mai mlte țări a făcut public cazul doctoriței Camelia Smicală, ai cărei copii (doi minori) au fost luați cu brutalitate de acasă și traumatizați de forțele de ordine pentru a fi instituționalizați.
Având în vedere răspunsurile anterioare ale Comisiei prin care arată că justiția ține de principiul subsidiarității, poate Comisia să întrebe autoritățile finlandeze de ce nu se respectă în acest caz legea finlandeză care prevede accesul copiilor care au împlinit 12 ani la procesele care îi privesc, derulate în instanță?
Ce face Comisia când se încalcă dreptul la apărare al copiilor și al cetățenilor europeni?”, este întrebarea adresată Comisiei Europene de Maria Grapini.
Răspunsul primit taie, într-adevăr, orice poftă de discuții. Comisia Europeană se spală pe mâini de apărarea drepturilor copiilor Cameliei Smicală, punând această datorie pe seama autorităților din Finlanda, adică a uzurpatorilor acestor drepturi.
„În temeiul tratatelor pe care se întemeiază Uniunea Europeană, Comisia nu are competența generală de a interveni în administrarea curentă a sistemelor de justiție din statele membre. Comisia poate interveni doar cu privire la chestiuni reglementate de dreptul U.E.
Dreptul la apărare este consacrat la articolul 47 din Carta drepturilor fundamentale a UE., care garantează dreptul la o cale de atac eficientă și la un proces echitabil. În conformitate cu articolul 51 alineatul (1), carta se aplică statelor membre numai atunci când acestea pun în aplicare dreptul UE.
Pe baza informațiilor de care dispune Comisia, nu reiese că problema la care se referă stimatul deputat este legată de punerea în aplicare a dreptului UE.
În astfel de cazuri, responsabilitatea de a asigura respectarea și protejarea efectivă a drepturilor fundamentale în conformitate cu legislația națională și cu obligațiile internaționale din domeniul drepturilor omului le revine statelor membre și autorităților lor judiciare”, a răspuns vicepreședintele Suica în numele Comisiei Europene.
Doctorița Camelia Smicală a ținut să-i mulțumească d-nei Maria Grapini pentru demersul făcut în favoarea cauzei familiei sale.
Romanian Global News