Se amană alegerile parlamentare? Poate astfel vor putea vota fără restricții și cetățenii români din străinătate și Basarabia

483 0

Judecătorii de la Curtea Constituțională a României (CCR) au tranșat, marți, disputa între parlamentari, pe de o parte, și Guvern și Parlament de cealaltă parte, privitoare la alegerile parlamentare, transmite Romanian Global News.

Curtea Constituţională a României a respins, sesizările lui Klaus Iohannis şi Guvernului asupra Legii privind unele măsuri pentru organizarea alegerilor pentru Senat şi Camera Deputaţilor, ca urmare a încetării mandatului Parlamentului ales în anul 2016. CCR a decis că Legea privind alegerile parlamentare este constituţională.

Mai exact, la CCR au fost depuse sesizările președintelui Klaus Iohannis și a Guvernului la legea prin care Parlamentul stabilește dată alegerilor parlamentare și nu Executivul.

Deciziile privind aceste obiecții au fost amânate de CCR în mai multe rânduri.

Pe 27 iulie, Senatul a adoptat că prim for sesizat, proiectul de lege care prevede că dată alegerilor parlamentare să fie stabilită de Legislativ și nu de către Guvern. În aceeași zi, Camera Deputaților a adoptat inițiativa legislativă, că for decizional.

Legea aprobată în Parlament a fost atacată la CCR, simultan cu șeful statului, de Guvern.

Alegerile legislative ar putea avea loc în acest an pe 6 decembrie, însă ca urmare a pandemiei cetățenilor români din străinătate și Basarabia li se îngrădește posibilitatea de vot prin restricționarea deschiderii secțiilor de vot de către auroritățile statelor unde aceștia au rezidența. Parlamentul ar putea amâna data alegerilor în speranța că în primăvară, statele care au anunțat restricții, nu vor mai fi nevoite să le aplice.

ROMANIAN GLOBAL NEWS

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *