Propunerea USRPLUS privind monitorizarea statului de drept în UE, votată de Parlamentul European

482 0

Parlamentul European a adoptat miercuri raportul privind crearea unui Mecanism european pentru democrație, stat de drept și drepturi fundamentale, la inițiativa USR PLUS și Renew Europe.

Mecanismul european pentru democrație, stat de drept și drepturi fundamentale a fost unul dintre angajamentele USR PLUS în campania pentru alegerile europarlamentare.

Scopul mecanismului este acela de a proteja statul de drept și valorile europene în toate statele membre în mod egal și non-discriminatoriu, în baza modelului MCV aplicabil în România și Bulgaria.Potrivit Parlamentului European, acest mecanism va fi implementat printr-un acord interinstituțional între Comisie, Consiliu și Parlamentul European și va acoperi monitorizarea tuturor aspectelor prevăzute de Articolul 2 al Tratatului privind UE. În cazul în care statele membre nu vor respecta valorile prevăzute în tratate, vor exista măsuri de remediere și potențiale sancțiuni, inclusiv condiționalități bugetare.

Parlamentul European mai propune ca acest nou Mecanism să fie aplicabil în mod egal în toate statele UE și să înlocuiască astfel celelalte instrumente de monitorizare sectoriale, inclusiv MCV.

Mihaela Iliescu

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *