Un gând pe zi, Constantin Ene (7)

610 0

Activităţile oamenilor afectează sănătatea planetei mai mult decât în orice altă epocă din istorie.

Mediul înconjurător este spaţiul în care ne desfăşurăm toate activităţile, iar  pentru a duce o viață sănătoasă, echilibrul poate fi asigurat păstrând o calitate bună a componentelor sale: sol, aer, apă, zone verzi din localități.

Uniunea Europeană propune, în perioada următoare, obiective comune pentru aplicarea Pactului Verde (Green Deal), iar România va avea la dispoziție fonduri consistente pentru proiecte ce ne pot îmbunătăți calitatea vieții în comunitățile noastre.

Degradarea mediului, prin poluarea aerului, zgomot, substanţe chimice, scăderea calităţii apei şi pierderea zonelor naturale, combinată cu modificări ale stilului de viaţă, contribuie la creşterea substanţială a numărului de afecțiuni acute sau boli cronice.

Asigurarea calității vieții înseamnă autorități responsabile, care să implementeze proiecte pentru o viață sănătoasă a oamenilor,  într-un mediu protejat.

Industrializarea excesivă, din vechiul regim, nu a fost însoțită de măsuri de protejare a zonelor populate și a resurselor naturale.

O mare parte din capacitățile de producție ce poluau masiv mediul înconjurator s-au închis după 1990, altele  s-au modernizat și au adaptat  tehnologii mai prietenoase cu mediul,  dar fără a găsi soluții complete pentru gestionarea deșeurilor.

Creșterea consumului a dus la mărirea cantității de ambalaje.

Folosirea recipientelor din material plastic, pentru alimente și băuturi, a produselor chimice de curățare si întretinere, au produs efecte nedorite, în lipsa unor măsuri eficiente de colectare selectivă.

În alte țări ale Uniunii Europene există soluții de valorificare a deșeurilor din materiale plastice, sticlă, metal și hârtie, a resturilor vegetale, pe baza unor planuri funcționale, gestionate de autoritățile locale și firmele private.

Începând din 2007, din bugetul Uniunii Europene au fost disponibilizate sume consistente pentru primăriile și consiliile județene, din țara noastră, în vederea asigurării unui Management Integrat al Deșeurilor, finanțat cu fonduri nerambursabile.

În prezent colectarea majorității deseurilor din gospodariile vâlcene nu se face selectiv, frecvența este redusă, serviciile de salubritate au costuri ridicate.

Ne confruntăm,  în acest moment, cu o abundență de PET-uri, aruncate la întâmplare, ce cauzează poluări excesive: de la albiile râurilor și spatiile verzi, din localități, până la degradarea zonelor de popas și a traseelor de drumeții montane.

Vedem cum sunt aplicate parțial și incomplet soluțiile cuprinse în “Planul Local de Acţiune pentru Mediu al Judeţului Vâlcea”, dezvoltat de Agenţia Judeţeană pentru Protecţia Mediului și Consiliul Judeţean.

Proiectul finanțat din fonduri europene nerambursabile, început de Consiliul Județean, în  2013 (cu faza I) – „Sistem de management integrat al deșeurilor solide în județul Vâlcea” – nu a fost finalizat, deși termenul comunicat public a fost iunie 2019, pentru faza a II-a.

Calitatea vieții  este legată și de proiectele privind alimentarea cu apă, sisteme de canalizare, gaze naturale, stații de tratare a apei potabile,  dar si a celei reziduale.

 

Propun vâlcenilor mei proiecte pentru îmbunătățirea calității vieții, finanțate cu prioritate din fonduri europene nerambursabile (prin programe), pentru perioada 2021-2027:

  • Aer respirabil și reducerea poluării: mai multe parcuri, mai puține betoane, prin întreținerea și extinderea spațiilor verzi, precum și prin dezvoltarea unei arhitecturi urbane prietenoase cu mediul;
  • Amenajarea unor zone de agrement, trotuare și piste pentru bicicliști, transport în comun, cu autobuze ecologice;
  • Conservarea biodiversității în păduri, plantări și replantări în zonele afectate, crearea de perdele forestiere, cu rol de protecție, asigurarea unor “zone de liniște”, conform normelor europene;
  • Culoare verzi pe râurile și cursurile de apă din localitățile județului: amenajarea de promenade, piste pentru biciclete și alte facilități comunitare (plaje urbane, piețe volante, amfiteatre în aer liber etc.), în beneficiul cetățenilor;

Cu considerație,

Constantin Ene – candidat din partea Alianței USR PLUS la funcția de consilier  al Consiliul Județean Vâlcea.

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *