Locul al II lea la Targul National Code Kids 

1998 0

Biblioteca Publică Locală Pietrari

Pe 3 și 4 decembrie copiii, între 10 și 14 ani, pasionați de programare, tehnologie și robotică și-au dat întâlnire online la CODE KIDS FEST 2020 unde au avut șansa să arate că pot schimba lumea linie cu linie.

2020 a fost despre tehnologie și conexiuni. Ne-am îndepărtat fizic, dar ne-am conectat pe internet. Cu toții am traversat noi provocări, iar mulți am reușit să ne învingem temerile, să trecem barierele impuse de criza medical și să demonstrăm că putem face performanță și în situații atipice.

Este și cazul copiilor din clubul de codare al Bibliotecii Pietrari care, alături de peste șaptezeci de fete și băieți, care iubesc să programeze, s-au mobilizat și au înscris 13 proiecte digitale inovatoare care adresează probleme din comunitate la Târgul Național de Știință și Tehnologie pentru Copii, organizat de Fundația Progress, în cadrul proiectului CODE Kids România.Micii coderi, selectați din întreaga țară la Târgurile Regionale de Știință Code Kids, au identificat o serie de lucruri care pot funcționa mai bine în satele și orașele din care provin și au propus soluțiile lor pe scena virtuală, în fața unui juriu și a unui public numeros. Proiectele înscrise în concurs  au arătat că elevii de gimnaziu își doresc să fie în siguranță, pe stradă și la școală, că visează la un viitor mai bun, într-un mediu sănătos și protejat.

”Târgul Național de Știință și Tehnologie este evenimentul unde toți copiii din program doresc să ajungă, deoarece după doiani de activități, munca lor este adusă în fața publicului. Văzând proiectele lor finale și comparând cu acei copii pe care i-am cunoscut în urmă cu doi ani de zile, spun cu mândrie că ne-am respectat promisiunea și din consumatori de conținut digital, am creat dezvoltatori. Arătăm cu acest eveniment că și în mediul rural din România se poate face performanță și dacă vor continua în direcția aceasta, în următorii ani vom auzi de primele start-up-uri create de acești copii sau îi vom avea colegi ca IT-iști. Să ajungem aici a fost un efort colectiv și mulțumesc partenerilor locali și naționali pentru implicare și experiența de a rescrie viitorul acestor copii.”,spune Ovidiu Ana – Director Dezvoltare Fundația Progress.

Pentru participarea la Târgul Național de Știință și Tehnologie 2020, Wizards Code Club Pietrari – Vâlcea a ales să transforme ”Radarul de monitorizare” prezentat anterior juriului, la etapa județeană,în VISION, un proiect mai complex ce presupune limbaje de programare și coduri, folosind programele Scratch, Arduino, Prosesing 3 și On Shape. Implicați în acest proiect au fost șase dintre membri clubului: Andreea David, Aura Bușu, Adrian Buricea, Sebi Rada, Adrian Pătrașcu și Cosmin Tița, care s-au remarcat prin seriozitate, entuziasm, perspicacitatea de a alege soluții reale, dar și printr-un effort susținut, mai ales datorită faptului că în perioada de pregătire de peste 2 luni biblioteca a fost închisă datorită scenariului roșu al pandemiei în care ne găsim, iar întâlnirile fizice au fost deosebit de limitate.

VISION este un dispozitiv mobil care poate ajuta persoanele cu deficiențe de vedere, sau slab văzătoare, în viața lor de zi cu zi. La noi în țară sunt  95.889 de persoane nevăzătoare, din care 2.770 sunt copii și numai 50 câini special dresați să îiajute. Echipa noastră a studiat problema și a ajuns la concluzia că dresajul unui câine-ghid este foarte scump (10.000 euro), necesită timp (doiani) și persoane specializate (dresori).

Proiectul propus de coderii din Pietrari are scopul de a schimba câinii însoțitori cu ”VISION”, robotul nostru,dotat cu 2 senzori ultrasonici (pozițiifață/spate), 1servo-motor, 1 senzor pasiv infraroșu, 1 buzzer, 1 scală de leduriși 1 display, montate și controlate prin programare pe Arduino Mega, folosind un breadboard. Senzorul ultrasonic montatpe servo-motor arată distanța față de un obiect, fie el om sauobiect, poate afișa semnalul radar, dar, mai important, atenționează persoanele din apropiere prin scala de 3 leduri ce se aprinde treptat și prin semnalul sonor emis de difuzor. Senzorul PIR care măsoară radiația de unde infraroșii emisă de o vietate este conectat la un display LCD 16×2 cu o putere de 5V ce afișează un mesaj de atenționare- ”Atenție, PERSOANĂ” atunci când distanța o permite.Tot echipamentul, alimentat cu o baterie de 9V, este montat pe un șasiu cu două roți+o roată ajutătoare, manevrate de două motoare controlate de o placă programată în Scratch, în așa fel încât robotul poate însoți persoana în deplasarea sa. Nu ne dorim ca VISION să înlocuiască definitive câinii însoțitori, ci să reprezinte o alternativă la această soluție, oferindu-le persoanelor nevăzătoare mai multă independență și posibilitatea de a se descurca singuri, în orice context.

Cu acest proiect, coderii noștri  s-au clasat pe Locul al II-lea al acestei competiții de nivel național. Mulțumiri pentru tot sprijinul oferit în pregătirea echipei Wizards mentorilor noștri minunați: Mădălina Maria Gorgan, Ionela Rusu, Cristian Ilea, Iulian Todor, Robert Pelin și Alin Gabriel Grămescu, echipei Fundației Progress și Simplon România, dar și susținătorului Proiectului VISION -Cornel Amariei, CEO&Founder Lumen, Forbes U30EU, inventatorul ochelarilor LUMEN pentru nevăzători, fără ajutorul cărora nu am fi ajuns la asemenea rezultate remarcabile!

Iată cum, copiii din Code Kids, ajutați de mentoriilor, schimbă lumea linie cu linie, reușind prin realizarea acestui proiect, să le facă, într-un viitor nu foarte îndepărtat,viața mai ușoară nevăzătorilor din România cu ajutorul tehnologiei!

(Crina Popescu-Biblioteca Publică Locală Pietrari).

 Corina Enache

Articole asemănătoare

Tradițiile comunei Pietrari

Postat de - 11 decembrie, 2020 0
FacebookTwitterMeștesuguri tradiționale   Vechimea practicării meștesugurilor pe teritoriul actualului județ Vâlcea se pierde în trecutul mai îndepărtat. Având la îndemână…

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *