Brezoi, fost centru muncitoresc puternic

907 0

Desi, chiar si-n momentul de fata Brezoiul poate fi numit o ramura a industriei din judetul Valcea, acesta nu mai are o putere atat de mare in acest domeniu precum o avea in trecut.

In acele vremuri, Brezoiul nu se ocupa decat cu prelucrarea lemnului (ca in prezent), acesta avea o varietate de domenii industriale.

Pe atunci, in acest mic oras cu ajutorul ICT-ului, TCH-ului si 82 de tunele au fost construite blocuri, hidrocentrale si santiere. De asemnea, exista cooperativa care detinea croitoria, cizmaria, frizeria si o multitudine de magazine.

Totodata, in Brezoi era in functiune brutaria, unde locuitorii orasului mergeau pentru a cumpara paine calda, cat si diferite produse de panificatie.

In legatura cu industrializarea actuala a lemnului in Brezoi, pe timpuri exista si o pepiniera, in care se plantau plante ebracee, inainte de a fi stabilitie intr-un loc concret. Chiar si fabrica de cherestea, era o forta de munca considerabila, atat pentru cei in varsta cat si pentru tinerii ce urmau sa-si intemeieze o familie si o cariera independenta.

Aceste considerabile ramuri industriale, erau importante nu numai pentru cresterea productivitatii orasului Brezoi, ci acestea aveau o deosebita importanta mai ales pentru oameni, respectiv, numeroasele restaurante, baruri, chiar si parcul cu popice care le ofereau oamenilor un moment de respiro, dupa ce zilnic contribuiau intr-una dintre ramurile specifcate anterior. Foarte important de mentionat este fostul strand, cat si “Gradina de vara”, fiind unele dintre cele mai frecventate locuri de pe atunci.

Nivelul educational din Brezoi oferea mai multe oportunitati, atat copiilor cat si parintilor acestora, respectiv muncitorilor. Caminul tip cresa asigura un program limitat in fiecare zi pentru copiii muncitorilor, iar internatul oferea cazare elevilor care veneau pentru studii din zonele rurale.

Astfel, toata activitatea productiva a Brezoiului de atunci, s-a transformat intr-o amintire resimtita in randul generatiilor vechi, amintire care mai mult sau mai putin a lasat urme in viata actuala a acestora, ce a influentat atat pe plan profesional cat si in planul dezvoltarii persoanel.

Articol scris de:

Alexia Boroiu

Articole asemănătoare

LET’S MEAT, AGAIN!

Postat de - 7 iunie, 2022 0
FacebookTwitterÎntre 01 și 03 iulie, DIANA vă dă întâlnire la Let’s Meat Festival 2022, la Summer Camp Brezoi! Cu muzică live, super…

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *