Fabrica de cherestea a Brezoiului de demult

1255 0

Desi in momentul de fata doar ruinele ne pot trezi amintiri, legate de fabrica ce oferea un venit majoritatii populatiei din Brezoi, in articolul de astazi, as vrea sa prezint o mica parte din ampla istorie a acesteia.

Fiind o zona de munte, industria lemnului a reprezentat intotdeauna o activitate de baza in randul locuitorilor Brezoi.

Astfel, in anul 1890 au fost puse bazele primei fabrici reale din Brezoi,care a avut material de fabricatie palul,ulterior incepand sa prelucreze o gama variata de lemn, insa primele 3 anexe colaterale ale acesteia au ars.

Dupa reconditionarea fabricii in urma incendiului, aceasta a avut o crestere considerabila.In Brezoi, incepand cu anul 1968, investiile au crescut simtitor, fiind folosite pentru drumuri auto si forestiere, utilaje si masini.

Lucrurile au functionat si au rezultat un profit considerabil,  pana in anul 1989,  cand productivitatea fabricii a scazut.

Important de mentionat, este faptul ca, fondatorii de diferite nationalitati precum, italieni, rusi, unguri, ai fabricii, au fost si fondatorii Scolii de piatra, institututie construita pentru copii muncitorilor din fabrica, care si in prezent functioneaza.

Dupa daramarea fabricii, sute de oameni au ramas fara o slujba, o sursa de venit, o parte fiind nevoiti sa se pensioneze de la o varsta frageda, iar altii sa se reprofileze, ajungand sa lucreze chiar si in alte domenii decat cel pentru care au fost specializati. Insa, singura constructie care inca mai e in picioare, este hornul, ce nu a ptut fi daramat din cauza constructiei masive din caramida.

Astfel incat, putem concluziona prin faptul ca aceasta fabrica a reprezentat atat pentru generatia parintilor nostri cat si pentru generatia bunicilor, un inceput de cariera profesionala, cat si un factor in maturizarea lor timpurie.

Articol scris de: Teodora Manafu

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *